'NOVE PRAVNE OKOLNOSTI'

Ćorić o Ini: Ovo nije manevar Hrvatske, imali smo novac za otkup. Naša pozicija sada je znatno bolja

30.12.2021 u 13:09

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić izvijestio je da je Vlada temeljito analizirala moguće postupke nakon odluke Vrhovnog suda o slučaju Ina MOL, te je temeljem toga odlučeno se pokrene revizija ugovora pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom. Pozicija Hrvatske sada je znatno bolja nego 2016. kada su pravne okolnosti bile nešto drugačije nakon odluke Ustavnog suda koji je poništio presudu Ivi Sanaderu u slučaju Ina MOL, smatra Ćorić

Ministar je naglasio da se s Mađarima kontuinuirano komuniciralo o cijeni otkupa njihovog udjela u Ini.

'Nismo uspjeli doći do odluke o otkupu. Zastajemo s tim procesom do konačne odluke švicarskog suda', rekao je Ćorić. Rok za podnesak je 8. veljače 2022. godine.

Nije htio otkriti koliko je nudila Hrvatska, a koliko tražila Mađarska. 'Time bi možebitno utjecali na cijenu dionice na Zagrebačkoj burzi', objasnio je.

Na pitanje je li to samo kupovanje vremena, rekao je da nije riječ o manevru.

'Hrvatska je za realnu otkupnu cijenu mađarskog udjela u Ini imala novac. Ovo je rezultat nastanka novih okolnosti za koje držimo da su u stanju izmijeniti našu poziciju', kazao je Ćorić, dodajući da Hrvatska traži mogućnost novog arbitražnog postupka, ovisno o tome kako će reagirati švicarski sud.

Rekao je arbitraža u SAD-u ne može utjecati na arbitražu u Švicarskoj.

'Obavijestili smo arbitre u Washingtonu o presudi Vrhovnog suda. Vjerujemo da će oni u narednim mjesecima donijeti konačan pravorijek', rekao je Ćorić.

U MOL-u kažu da se ugovor iz 2009. ne može poništiti, a Ćorić kaže da Hrvatska poduzima sve što je moguće. Bilo kakvo poništenje ugovora može se pokrenuti jedino pred međunarodnom arbitražom. Hrvatska poruka MOL-u?

'Anticipirajući presudu Vrhovnog suda iz listopada, Vlada RH poduzima pravne radnje koje su nam na raspolaganju. Siguran sam da bi bilo koja treća strana u našoj poziciji učinila isto', kazao je Ćorić.

  • +13
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković rekao je ranije danas da Vlada zastaje s otkupom Ine od MOL-a zbog novih pravnih okolnosti nastalih nakon presude Vrhovnog suda protiv bivšeg premijera Ive Sanadera zbog primanja mita od šefa mađarskog MOL-a Zsolta Hernadija te pokreće reviziju arbitražnog pravorijeka UNCITRAL-a iz prosinca 2016. i nastavlja s aktivnostima sudjelovanja RH u arbitraži koju je MOL pokrenuo pred ICSID-jem.

Vlada je naime, u četvrtak zadužila Ministarstvo gospodarstva da radi utvrđivanja ništetnosti izmjene ugovora o odnosima dioničara u Ini i ugovora o plinskom poslovanju (iz siječnja 2009.) pred švicarskim Saveznim vrhovnim sudom pokrene reviziju arbitražnog pravorijeka UNCITRAL-a iz prosinca 2016. te da nastavi s aktivnostima sudjelovanja RH u arbitraži koju je MOL pokrenuo pred ICSID-jem.