DRŽAVNi INTERES

Ćorić ne odustaje: 'Referendum u Supetru je nelegalan'

12.06.2019 u 13:52

Bionic
Reading

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića za tportal je prokomentiralo ishod nedjeljnog referenduma u Supetru na Braču, na kojemu se 99,3 posto građana izjasnilo protiv njegove odluke o dinamici zatvaranja odlagališta i namjere da se kompletan otpad s ovog otoka preusmjeri upravo na supetarski deponij Kupinovica. U opširnom odgovoru za tportal objavili su da referendum i dalje smatraju nezakonitim te da namjeravaju nastaviti s planiranim aktivnostima

Pozivu za nedjeljno izjašnjavanje građana Supetra odazvalo se njih 47 posto, pa je do natpolovične većine nedostajalo stotinjak glasova, no Ćorićevo ministarstvo već je ranije - kako je tportal objavio prošlog tjedna - kazalo da i samo referendumsko pitanje smatraju nezakonitim. Svoj stav Ćorić je službeno proslijedio ministru uprave Lovri Kuščeviću, no on nije reagirao, pa je referendum na koncu ipak održan.

Istovremeno, Grad Supetar je podnio ustavnu tužbu protiv Ćorićeva rješenja o zatvaranju odlagališta u Pučišćima i preusmjeravanju otpada prema njihovom deponiju, čije se rješavanje još uvijek očekuje. Na ovaj detalj Ministarstvo zaštite okoliša i energetike nije se očitovalo.

'Sustav gospodarenja otpadom u Republici Hrvatskoj uređen je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i podzakonskim aktima te Planom gospodarenja otpadom RH za razdoblje 2017.- 2022. te je u svim navedenim dokumentima jasno navedena obveza Izrada plana zatvaranja odlagališta neopasnog otpada. Slijedom navedene obveze izrađen je dokument Dinamika zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području Republike Hrvatske, kojim se definira dinamika rada i zatvaranja aktivnih odlagališta neopasnog otpada sukladno važećim zakonima, propisima, direktivama i smjernicama. U predmetnom dokumentu uzete su obzir i količina otpada i postojeći kapaciteti odlagališta, kao i potrebna ulaganja. Navedeni dokument iz kojeg je proizašla Odluka o zatvaranju 26 odlagališta, osim što je bio u javnoj raspravi u listopadu i studenom 2018. godine, predstavljen je od strane ministra i suradnika u svih 20 županija na sastancima na kojima su bili nazočni načelnici i gradonačelnici', tvrde u Ćorićevu ministarstvu, uz napomenu da je jedna od obveza prema Europskoj uniji bila i 'smanjiti količine biorazgradivog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagališta, zatim da sva odlagališta otpada do 31. prosinca 2018. godine moraju ispunjavati uvjete iz Direktive te smanjiti količinu otpada koja se odlaže na odlagališta'.

  • +6
Tomislav Ćorić Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vern

'Planom gospodarenja otpadom za razdoblje 2017.- 2022. jasno su određene i precizirane mjere uspostave sustava te Ministarstvo postupa sukladno navedenom dokumentu. Odlaganje otpada u budućnosti bit će svedeno na najmanju moguću mjeru. Osim što odlagališta otpada moraju biti opremljena i njima se mora upravljati sukladno Direktivi o odlagalištima otpada, treba naglasiti red prvenstva gospodarenja otpadom jer se njime odlaganje otpada smješta na posljednje mjesto iza sprječavanja nastanka otpada, pripreme za ponovnu uporabu, recikliranja i drugih postupaka oporabe, npr. energetske oporabe', navodi se dalje u odgovoru tportalu, a potom slijedi ključni dio vezan uz supetarski slučaj:

'Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je dopisom od 27. svibnja 2019. odgovorilo Gradu Supetru na prijedlog za raspisivanje referenduma na prijedlog članova Gradskog vijeća za pitanje vezano uz odlagalište otpada Kupinovica. Sukladno članku 83. Zakona o održivom gospodarenju otpadom (Narodne novine broj 94/13, 73/17 i 14/19), građenje građevina za gospodarenje otpadom je od interesa za Republiku Hrvatsku, a tijelo nadležno za donošenje dokumenta prostornog uređenja obvezno je planirati lokacije građevina za gospodarenje otpadom. Obzirom da se sadržaj referendumskog pitanja odnosio na materiju za koju je posebnim propisima određeno da je gospodarenje otpadom od interesa za Republiku Hrvatsku te da gospodarenje otpadom i učinkovitost gospodarenja otpadom osiguravaju Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike propisivanjem mjera gospodarenja otpadom, dok su jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave dužne na svom području osigurati uvjete i provedbu propisanih mjera gospodarenja otpadom, mišljenja smo kako podneseni referendumski prijedlog nije zakonski utemeljen', stoji u odgovoru tportalu.

Ministarstvo zaštite okoliša podsjetilo je na podatak da je europski cilj smanjiti odlaganje otpada do 2035. godine na samo deset posto, dok Hrvatska trenutno na njih odlaže čak 72 posto otpada.