nastavak razgovora

Ćorić i Molnar o mogućem otkupu dionica koje MOL drži u Ini

21.12.2020 u 17:23

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić razgovarao je u ponedjeljak u Zagrebu s glavnim izvršnim direktorom MOL grupe Józsefom Molnárom, a riječ je o nastavku razgovora o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

"Radi se o nastavku razgovora o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini, koji su održani u mjesecu studenom u Budimpešti. U pratnji ministra Ćorića bili su predstavnici Lazarda, financijskog savjetnika Vlade Republike Hrvatske", tek su kratko izvijestili iz hrvatskog ministarstva o sastanku Ćorića i Molnara u Zagrebu.

Inače, ministar Ćorić je s Molnarom o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini razgovarao i prije mjesec dana, 20. studenoga u Budimpešti.

I nakon tih razgovora je iz hrvatskog ministarstva tek priopćeno da su Ćorić i Molnar razgovarali "o okviru mogućeg otkupa dionica koje MOL drži u Ini, a u nastavku razgovora održanih u lipnju u Zagrebu i slijedom završetka procesa dubinskog pregleda".

Naime, Vladin konzultant, tvrtka Lazard je u lipnju Savjetu za Inu predstavila svoje preliminarno izvješće o provedenom dubinskom snimanju poslovanja Ine i njezinoj vrijednosti, a u rujnu i završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine.

"Što se same odluke hrvatske strane tiče, nastavljamo proces s mađarskom stranom u smjeru usuglašavanja cijene, ukoliko mađarska strana na nju pristane. I dalje smo usmjereni u to da se Ina, odnosno mađarski udio Ine otkupi", rekao je Ćorić početkom rujna nakon što je Lazard u Vladi predstavio završno izvješće o procjeni vrijednost.

Savjet za Inu je Vladino savjetodavno tijelo, koje je osnovano u siječnju 2017. godine sa zadaćom davanja smjernica, poduzimanja mjera i aktivnosti te predlaganja Vladi odluka vezano uz pripremu, provedbu i financiranje postupka mogućeg otkupa dionica koje drži MOL u Ini.

Premijer Andrej Plenković krajem 2016. godine objavio je da je Vlada odlučila u svoje vlasništvo vratiti Inu otkupom cjelokupnog udjela koji u njoj ima MOL, nakon što je Hrvatska izgubila u postupku koji je pokrenula protiv MOL-a pred arbitražnim sudom komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo u Ženevi.

U travnju 2018. godine Vlada je za investiijskog savjetnika u transakciji moguće kupnje dionica Ine od mađarskog MOL-a te moguće naknade prodaje tih dionica novom strateškom partnetu Ine izabrala konzorcij u kojem su bili Morgan Stanley, Intesa Sanpaolo Group i Privredna banka Zagreb (PBZ). 

Međutim, nakon što su se pojavili prijepori oko "shvaćanja onoga što je trebalo inkorporirati u sam ugovor o zastupanju, poglavito po pitanju tehničkih aspekata samoga angažiranja savjetnika", Vlada je 1. kolovoza 2019. za novog konzultanta odabrala englesko-francusku investicijsku banku Lazard. 

Lazard je u lipnju ove godine Vladi predstavio preliminarno izvješće o provedenom dubinskom snimanju poslovanja Ine i njezinoj vrijednosti, a u rujnu završno izvješće o procjeni vrijednosti Ine. 

Mađarski MOL najveći je pojedinačni dioničar Ine u kojoj drži 49,1 posto dionica Ine (4.908.207 dionica), dok hrvatska država ima 44,8 posto (4.483.552 dionice), a privatni i institucionalni dioničari u Ini drže 6,1 posto dionica (608.241 dionicu).