U OČEKIVANJU MINISTRA

Čobanković večeras ipak ide u Slavoniju

05.03.2010 u 18:44

Bionic
Reading

Na današnjem sastanku Koordinacije Seljačkih udruga Slavonije i Baranje i predstavnika udruga prosvjednika iz cijele Slavonije, odlučeno je da se prihvaćaju ponude koje je na sastanku u Zagrebu predstavnicima seljačkih udruga iznio ministar Čobanković

Ipak, djelomično je sporan prijedlog ministra da se umjesto plaćanja duga od 205 milijuna kuna za poticaje iz 2008. poljoprivrednici oslobode plaćanja zakupa državnog zemljišta za 2010. godinu, što je cca 220 milijuna kuna. Kako bi se postigao konačan dogovor i oko te točke, ministar je udovoljio zahtjevu seljaka, te će večeras doći u Kutjevo, gdje će se nastaviti, a možda i uspješno okončati pregovori koji su jutros započeli u Zagrebu.

'Problem je u tome što nemaju svi seljaci u zakupu državno zemljište te bi, u slučaju da se ovaj dio prijedloga ne korigira, mnogi ljudi bili zakinuti. Naš je prijedlog da se poljoprivrednicima koji nemaju zakup državnog zemljišta taj iznos kompenzira u repromaterijalu, te se nadamo da će ministar to i prihvatiti, a čime bi pregovori bili uspješno okončani', rekao je za tportal, uoči sastanka s ministrom Čobankovićem, Dragutin Dukić.

Dodao je da je na popodnevnom sastanku u Kutjevu dogovoreno da seljaci prihvaćaju ponudu ministra da se kompenzacijom u repromaterijalu u protuvrijednosti od 500 kuna po hektaru riješi dio potraživanja za 2009. godinu, dok će im preostalih 60 posto biti isplaćeno u novcu.

U očekivanju sastanka s ministrom, seljaci i traktori i dalje blokiraju prometnice u pet slavonskih županija.

'Nadajmo se da ovo nije repriza lažnih obećanja'

'Za seljake je najvažnije da se dogovor s ministrom Čobankovićem doista i provede u djelo. Nadajmo se da sve ovo nije samo mudar potez vladajućih da se novim obećanjima, umjesto policijom, nezadovoljni seljaci maknu s cesta', prokomentirao je Zdravko Ronko, gradonačelnik Požege, središta županije u kojoj je u ponedjeljak planula iskra seljačkog bunta.

U svih pet dana, koliko traje prosvjed, gradonačelnik Ronko nije osobno obišao prosvjednike, jer im, kako kaže, nije mogao ništa dobro obećati.

'Ovo je seljački bunt, a na muci seljaka ne treba lešinariti. Pozdravljam stoga poteze vođe prosvjeda koji čitavo vrijeme nastoje odstraniti politikantstvo iz bunta. Seljacima je iznimno teško, no sada je isto tako teško i pomoći im jer je ovo što se trenutno događa cijena za izrečene laži onih koji su lažnim obećanjima o poticajima kupovali izbore. Izbore su dobili, ali svoje obveze nisu izvršili', ističe Ronko dodajući da su zbog lako danih, a teško ostvarivih obećanja seljacima, brza i kvalitetna rješenja nastalih problema danas gotovo nemoguća.

'SDP bi zasigurno u predizborno vrijeme mnogo razumnije razgovarao i dogovarao sa seljacima te bi nakon pomne procjene pronašao modalitete kako sačuvati slavonskog seljaka od propasti koja mu sada prijeti', zaključuje Ronko.

 

Traktori pred Zagrebom