KOSTURI U ORMARU

Čobanković ostavio dvostruko veći dug od prijavljenog?

26.01.2012 u 15:13

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Tihomir Jakovina izvijestio je javnost kako mu je prethodna HDZ-ova vlast ostavila skoro dvostruko više dugova po osnovi kapitalnih investicija, intervencija na tržištu i poticaja

Obveze za kapitalne investicije i intervencije na tržištu iznose 537 milijuna kuna, dok se za potpore poljoprivrednim proizvođačima duguje čak 597 milijuna, pokazale su analize provedene unutar Ministarstva poljoprivrede. Prethodne strukture prikazale su, po navodima ministra Tihomira Jakovine, 400 milijuna kuna za kapitalne investicije, odnosno 218 milijuna za potpore.

‘Financijski pokazatelji nisu ohrabrujući i značajno se razlikuju od podataka koje smo dobili u samoj primopredaji vlasti. Matematika je egzaktna nauka koja, na žalost, govori o brojkama ovakve kakve jesu. Čekamo još i izvješće Državne revizije koje je u kontroli u Ministarstvu, pa ćemo usporediti sve podatke’, rekao je ministar Jakovina na medijskoj konferenciji u Ministarstvu poljoprivrede.

Iako se, kako su primijetili i novinari, radi o ‘kosturima u ormaru’ koji dosežu čak do 1,13 milijardi kuna, ministar Jakovina ne bježi od toga da će svi dugovi prema poljoprivrednim proizvođačima biti i podmireni.

‘To nisu dugovi iza kojih ne stoji Ministarstvo poljoprivrede. Tražimo mogućnosti i modele da što prije i kvalitetnije izmirimo obaveze. Ako je netko drugi napravio dugove, ne znači da te dugove brišemo i radimo po sistemu ‘nismo napravili dug i nije naša obaveza’. Ne, to je obaveza Ministarstva i naći ćemo model što prije isplatiti novac sukladno mogućnostima proračuna’, najavio je ministar Jakovina.

Kad su poticaji u pitanju, iz resornog ministarstva je najavljena stroža kontrola njihove isplate te ‘eliminiranje špekulanata’ iz tog sustava. Istodobno, bit će napravljena i djelomična revizija raspodjele državnog zemljišta u onim situacijama u kojima su se pokazale određene sumnje.

Iz Ministarstva poljoprivrede nagovijestili su i žurno rješavanje problema legaliziranja poljoprivrednih objekata koji nemaju adekvatne dozvole, pa će uskoro biti predloženo i zakonsko rješenje koje će taj posao pojednostaviti i pojeftiniti.