PRESICA U MINISTARSTVU

Čobanković loše meso otkriva njuhom

17.09.2010 u 12:57

Bionic
Reading

Ministar poljoprivrede Petar Čobanković predstavio je javnosti sustav sljedivosti kontrole mesa koji je, nakon brojnih napisa u medijima o kvaliteti proizvoda koji se prodaju na hrvatskom tržištu, pokušao javnosti prikazati da je sve u redu

Glavni argument da sve funkcionira u sustavu je zatvoreno poglavlje 12 u pregovorima s Europskom unijom koje se odnosi na ispravnost i kontrolu prehrambenih proizvoda.

Čobanković je objasnio da veterinarske inspekcije imaju dovoljan broj inspektora i dovoljna financijska sredstva za kontrolu cijelog sustava.

Prema riječima Gordana Jerbića, ravnatelja uprave veterinarske inspekcije, podneseno je 35 optužnih prijedloga i tri kaznene prijave. Ove godine, do 31. kolovoza podneseno je 40 optužnih prijedloga.

Hvaleći rad inspekcija i svoga ministarstva, Čobanković je rekao da ne pamti kada se dogodio posljednji eksces s hranom, posebno životinjskog porijekla, da je došlo do neke zaraze ili bolesti.

Da sustav bude bolji i transparentniji, otvoren je besplatni broj telefona 0800 203 200 i e-mail adresa prijava@mps.hr na koji, svi koji misle da postoje neke nepravilnosti u sustavu uzgoja i prerade mesa, to mogu anonimno prijaviti.

Na kraju je ministar zaključio da često podcjenjujemo naše građane i potrošače 'jer nije lako prodati rog pod svijeću'.

Čobanković smatra da mnogi građani znaju kako izgleda staro i odmrznuto meso na prvi pogled, a onda i po njuhu: 'Mi odgovaramo za zdravstvenu ispravnost, a kvalitetu kontroliraju potrošači tako što neće kupovati proizvode koji ne zadovoljavaju njihove kriterije.'