RIBARI NAJAVILI NOVI PROSVJED

'Čobanković je priznao da nema pojma o ribarstvu'

24.01.2011 u 18:43

Bionic
Reading

'Za dva tjedna vidjet ćete kako izgleda kad se ujedine ribari i seljaci', najavljuje predsjednik udruge Naše more Antun Frančić. Od razgovora s ministrom Petrom Čobankovićem ne očekuje se previše jer 'on ionako ne može smijeniti državnog tajnika Tončija Božanića'. Ovaj je, naime, u kvoti HSS-a

Subotnji prosvjed ribara u devet jadranskih gradova, gdje su sasuli drvlje i kamenje zbog nepostojanja državne politike u ribarstvu te zatražili hitnu smjenu državnog tajnika Tončija Božanića, definitivno neće biti posljednja takva akcija: kako doznajemo, vodstvo triju udruga koje su organizirale prosvjed (Naše more, Mare Croaticum i Istarski ribar) zajedno sa Sindikatom poljoprivrednika ubrzano pripremaju zajedničku blokadu pomorskih luka i autocesta u cijeloj Hrvatskoj.

Od razgovora s ministrom Petrom Čobankovićem, najavljenog za ovu srijedu, očito ne očekuju previše: nema naznaka da će doći do Božanićeve smjene, pogotovo stoga jer on spada u HSS-ov kadar – pa je HDZ u ovom slučaju očito nemoćan. A i sam ministar Čobanković, tvrde predstavnici ribara, priznao je da 'o ribarstvu nema pojma', pa sve bitne odluke prepustio državnom tajniku.

'Za dva tjedna ujedinit ćemo zelenu i plavu Hrvatsku, vidjet ćete kako to izgleda kada ribari i seljaci krenu zajedno!', uvjeren je predsjednik udruge Naše more Antun Fračić.

Samom Tonču Božaniću prosvjednici stavljaju na teret doslovce sve probleme koji su se u desetak godina nataložili u ovoj profesiji, od iznenadnog uvođenja nekoliko pravilnika koji su stvorili pomutnju i natjerali ih na brojne bespotrebne administrativne poslove, preko podređenog položaja u odnosu na talijanske ribare koji love unutar hrvatskog ZERP-a, do naglog rasta cijene plavog dizela.

'Zamjeramo mu što za jedini cilj ima čuvanje vlastite fotelje, što se okružio nestručnim i nesposobnim suradnicima i što se umjesto svojim poslom očito počeo baviti politikom', kaže Fračić.

Lista ribarskih zahtjeva je vrlo dugačka, no osim Božanićeve smjene prioritet je ukidanje nedavno usvojenih pravilnika, ukidanje propisa o najavljivanju ribolova u ZERP-u, jer ga ne najavljuju ni Talijani, paušalno plaćanje poreza te ukidanje obveznoga članstva i plaćanja doprinosa obrtničkoj komori. Traži se i ukidanje PDV-a na repromaterijal, dobivanje statusa izvoznika, cijena plavog dizela do četiri kune za litru, ponovna uspostava opskrbe plavim dizelom u svim ribarskim mjestima priobalja i na otocima po istoj cijeni.

Na najvažnijem zahtjevu, konačnom proglašenju potpunog gospodarskog pojasa na Jadranu na području današnjeg ZERP-a, gdje talijanski ribari bez ikakvog nadzora godišnje izlove između 200 i 300 milijuna eura, ribari namjeravaju ustrajati sve do ispunjenja.