AGONIJA DALMACIJAVINA

Čobanković izigrao radnike, Kosor dala novo obećanje

30.06.2011 u 18:59

Bionic
Reading

Nakon što su radnici Dalmacijavina u četvrtak ujutro na pola sata blokirali splitsku trajektnu luku, nezadovoljni jer nije ispunjeno obećanje potpredsjednika Vlade Petra Čobankovića o isplati jedne zaostale plaće, reagirala je i premijerka Jadranka Kosor. Kako neslužbeno doznajemo, na otvaranju autoceste Ravča - Vrgorac susrela se sa sindikalistima Ozrenom Matijaševićem i Jozom Marićem te im obećala 'konkretan odgovor' tijekom petka

Premda bi po njezinim riječima plaća trebala stići najvjerojatnije početkom idućeg tjedna, među radnicima je sve manje strpljenja, a sve je manje i povjerenja u Vladu čiji potpredsjednik ne ispunjava vlastito obećanje. Malo se vjeruje i premijerki, pa će se u petak ujutro dogovoriti novi prosvjedi. Sindikalisti uvjeravaju da će, što više vrijeme prolazi, demonstracije radnika splitske vinarske kuće biti 'sve žešće'. Upozoravaju i da je apsurdna Vladina najava da će neisplata plaća od 1. srpnja postati kazneno djelo jer upravo Vlada već mjesecima ne plaća radnike u tvrtkama u kojima je stopostotni vlasnik, poput Dalmacijavina.

Kako doznajemo, u petak ujutro radnicima ove posrnule tvrtke prosvjedom solidarnosti pridružit će se radnice propalog 'Uzora'.

U Dalmacijavinu je, inače, sve spremno za nastavak proizvodnje vina, kvasine i sokova, po kojima je ova tvrtke nadaleko poznata. Zasad je izbjegnuta mogućnost stečaja jer je dogovoreno da se raspiše novi, peti krug prodaje, a za kupnju su navodno zainteresirani jedan strateški partner iz Italije i jedan investicijski fond iz Švedske.