PRIPAJANJE ILI SAMOSTALNOST ERGELE

Čobanković i Vinković sljedeći tjedan sjedaju za stol

20.08.2010 u 14:59

Bionic
Reading

Početkom sljedećeg tjedna ministar poljoprivrede Petar Čobanković i đakovački gradonačelnik Zoran Vinković ponovno će pregovarati o Vladinoj namjeri da ukine Državnu ergelu lipicanaca i pripoji je Hrvatskom konjogojskom centru u Lipiku

Vinkovića je ministrova najava zadovoljila i odustao je od novih prosvjeda koje je najavio ne dobije li do danas nekakvu reakciju od Vlade na gotovo cjelomjesečnu kampanju za očuvanje pravnu osobnosti ergele.

'Ministar i gradonačelnik će se sastati početkom slijedećeg tjedna u Zagrebu kako bi raspravili stavove o ergeli', potvrdio je tportalu glasnogovornik Ministarstva poljoprivrede Mladen Pavić. Nije htio otkriti postoji li mogućnost da ministarstvo i Vlada odustanu od prijedloga za pripajanje ergele.

Vinković je svoje stavove iznio na današnjoj konferenciji za novinare u Đakovu, gdje je rekao da prvenstveno zastupa očuvanje pravne osobnosti đakovačke ergele, da njezin ravnatelj treba biti ujedno i ravnatelj Hrvatskog konjogojskog centra. Naglasio je potrebu da rad HCK te đakovačke i lipičke ergele ubuduće nadgleda upravo vijeće u kojem će biti stručnjaci, a ne političari. 'Jedino tada bit će moguće uštede o kojima se stalno govori', ocijenio je.

Vinković i dalje traži smjenu ministra uprave Davorina Mlakara jer je, kaže, u prijedlogu odluke Vlade o pripajanju ergele lažirao podatke o troškovima ergele. Đakovačka ergela, naime, nema 582 kune rashoda za zakup, a taj iznos Mlakar je naveo u svom prijedlogu.