SMANJENJE STAKLENIČKIH PLINOVA

Clinton se nada da će SAD učiniti više za klimu

01.09.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton izrazila je u petak nadu, prigodom posjeta otocima u Tihom oceanu kojima prijete klimatske promjene, da će SAD učiniti više od obećanog oko smanjenja ispuštanja stakleničkih plinova

Clinton, kao prva američka državna tajnica koja sudjeluje na godišnjem Forumu pacifičkog otočja, obećala je 25 milijuna dolara pomoći nacijama najugroženijima porastom voda za prilagođavanje toj opasnosti.

Izjavila je da SAD drži obećanje predsjednika Baracka Obame iz 2009. dano na konferenciji u Kopenhagenu o smanjenju emisija stakleničkih plinova za 17 posto do 2020. u odnosu na razinu iz 2005.

Prijedlozi Demokratske stranke Hillary Clinton o smanjenom ispuštanju stakleničkih plinova nisu prošli u američkom Kongresu jer republikanci dovode u pitanje znanstvene zaključke o klimatskim promjenama i tvrde da bi takve mjere bile preskupe.

Na forumu je Clinton također kazala da će SAD jačati sigurnosna partnerstva širom pacifičke regije te da će bliskije surađivati s Kinom u vrijeme kada ona širi svoj utjecaj u toj regiji.


'Mislimo da je važno da pacifički otoci održavaju dobre odnose sa što je više partnera moguće, a to uključuje i Kinu i Sjedinjene Države', kazala je na novinskoj konferenciji s novozelandskim premijerom Johnom Keyem

Na forumu su se okupili predstavnici 16 neovisnih država i samouprava, od Novog Zelanda i Australije do malih otoka poput Tuvalu i Nauru.

Clinton je kazala da SAD igraju ključnu sigurnosnu ulogu u regiji, te da američka Obalna straža već ima formalna partnerstva s devet pacifičkih otoka. 'Svi mi imamo interes u održavanju mira i sigurnosti u Pacifiku', kazala je.

Posjet Hillary Clinton južnom Pacifiku izazvao je kritike u Kini gdje neki politički komentatori smatraju da su SAD zabrinute zbog širenja kineskog utjecaja.