NENAJAVLJENI POSJET

Clinton razgovarao s Kim Jong-Ilom

04.08.2009 u 18:39

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Bill Clinton razgovarao je u Pjongjangu sa sjevernokorejskim vođom Kimom Jong-Ilom u prigodi nenajavljena posjeta čija je svrha postići oslobađanje dviju američkih novinarka, objavili su sjevernokorejski izvori

Bill Clinton je u toj prigodi prenio poruku američkog predsjednika Baracka Obame sjevernokorejskom čelniku, s kojim je "razgovarao o čitavom nizu pitanja", dodao je službeni sjevernokorejski radio, a prenijela je južnokorejska agencija Yonhap.

Washington je zanijekao da je Clinton prenio Obaminu poruku. Glasnogovornik State Departmenta Robert Gibbs je rekao da informacija sjevernokorejskog izvora nije istinita i da nikakva poruka američkog predsjednika nije upućena sjevernokorejskom čelniku.

Supruga američke državne tajnice Hillary Clinton u zračnoj luci Sunan u Pjongjangu dočekali su Yang Hyong Sop, dopredsjednik predsjedništva Vrhovne narodne skupštine (parlamenta) i zamjenik ministra vanjskih poslova Kim Kye-gwan, kako je javila sjevernokorejska agencija KCNA.

Bijela kuća je obznanila da neće "komentirati" posjet kako ne bi "ugrozila" njegovu zadaću.

Riječ je o prvom posjetu jednog američkog političara takve važnosti Sjevernoj Koreji nakon posjeta Madeleine Albright 2000., koja je bila državna tajnica u njegovoj vladi.