GOSPODARSKI FORUM U DAVOS

Clinton poziva poduzetnike na pomoć Haitiju

28.01.2010 u 21:32

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Bill Clinton pozvao je u četvrtak direktore velikih uspješnih tvrtki, koji sudjeluju u radu Svjetskoga gospodarskog foruma (WEF) u Davosu da s povjerenjem ulažu u Haiti, jer će na taj način pomoći u procesu obnove zemlje uništene katastrofalnim potresom i ubrzati razvoj dijela zemlje koji nije stradao u potresu, a radi se o 70 posto.

U govoru održanom pred sudionicima WEF-a, Clinton, koji je ondje u ulozi posebnog UN-ova izaslanika za Haiti, pozvao je direktore velikih tvrtki da se pridruže "globalnom partnerstvu". Savjetovao im je da se "upišu" na popis ureda, posebno osnovanog za tu priliku u Davosu, u sklopu Foruma. "Upišite se na popis i obavijestite nas o tomu. Obećavam vas da će nas naše službe poduprijeti", kazao je.

Investiranje u Haiti treba gledati više kao "priliku za sklapanje poslova", nego kao oblik pomoći, istaknuo je bivši američki predsjednik, pohvalivši napore samih Haićana koji su nakon katastrofalnog potresa puno napravili te se sada nadaju pozitivnom gospodarskom rastu. "Imamo priliku zamisliti budućnost haićanskog naroda - ovdje se ne radi samo o obnovi, već treba realizirati ozbiljan posao reorganizacije."