LAPSUS U BUDVI

Clinton pobrkao Crnu Goru i Makedoniju

23.05.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Američki predsjednici nikako da nauče koje su se sve države raspale, a koje nastale nakon pada Berlinskog zida. Nakon što je George Bush iznervirao Slovence kad ih je pomiješao sa Slovacima, i njegov je prethodnik u Bijeloj kući, Bill Clinton, tijekom boravka u Budvi proteklog vikenda pokazao nešto slabije poznavanje postkomunističkog zemljopisa

'Ako se suočavamo s problemima, gledamo u budućnost i koncentriramo na ono što je zajedničko, budućnost je svijetla. I budućnost Makedonije, koja svojom ljepotom oduzima dah. Nemojte to uprskati, Bog vas blagoslovio', rekao je Clinton opraštajući se od domaćina nakon proslave pete obljetnice crnogorske neovisnosti, prenosi RTS.

Clintonov lapsus je, čini se, ipak bio slučajan, jer je, kako javljaju crnogorski mediji, ranijim izjavama pokazao da zna gdje se nalazi. Bivši predsjednik SAD-a tako je rekao da mu je žao što nije Crnogorac jer bi 'bio viši rastom'.

Očito je bivši američki predsjednik na trenutak zaboravio zbivanja otprije trinaest godina, kad je Crna Gora bila u federaciji sa Srbijom, a upravo kao posljedica pritiska predsjednika Clintona tadašnju SRJ je bombardirao NATO, u znak odmazde zbog protjerivanja nesrpskog stanovništva u režiji Miloševićeve policije i vojske s Kosova. Makedonija je tada prihvatila više od 100 tisuća izbjeglica s Kosova.

Inače, Clinton je u Bečićima kraj Budve sudjelovao na samitu Balkanska inicijativa za jačanje društava jugoistočne Europe, na kojemu su sudjelovali i bivši lideri zemalja u regiji Milo Đukanović, Milan Kučan i Stjepan Mesić.

U Baru je pak predavao studentima privatnog sveučilišta Mediteran, gdje je dobio titulu počasnog rektora.

Crnogorski mediji pišu da su poslovni ljudi i ostali koji su na oproštajnom prijemu htjeli popričati s Clintonom morali izdvojiti tisuću eura za to.