'SLOMILA SAM LAKAT, A NE GRLO'

Clinton odbacila nagađanja o njezinoj marginalizaciji

17.07.2009 u 08:18

Bionic
Reading

Američka državna tajnica Hillary Clinton u četvrtak je odbacila nagađanja da je u oblikovanju vanjske politike marginalizira prodorna Bijela kuća, rekavši kako još uvijek ‘ima glas’, odnosno utjecaj.

‘Slomila sam lakat, a ne grlo’, kazala je Clinton komentirajući napise da su ona i State Department gurnuti u stranu u pitanjima vanjske politike, nakon što je četiri tjedna bila na poštedi zbog frakture lakta.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za tisak s ministrima vanjskih poslova Meksika i Kanade u State Departmentu, Clinton je rekla da je ‘jako počašćena i puna pouzdanja’ u radne odnose s Bijelom kućom i predsjednikom Barackom Obamom.

Ističući kako ne obraća pozornost na ono što se govori o njoj, Clinton je najavila da je očekuje užurbani diplomatski raspored. U četvrtak navečer putuje u posjet Indiji i Tajlandu, idućeg tjedna imat će pregovore s Kinom, potom sastanak s iračkim dužnosnicima, a u kolovozu putuje u posjet Africi.

Glede nedavnih prigovora na proces provjere koji usporava imenovanje političkih dužnosnika, uključujući i imenovanje čelnika USAID-a, Američke agencije za međunarodni razvoj, koja je važan dio State Departmenta, ocijenila je kako je to širi problem, a ne samo problem Obamine administracije.

Opisala je taj proces provjere, kao ‘složeniji i dulji nego što je ikada bio’, te istaknula da tom problemu treba posvetiti pozornost jer sve mjesta u vladi nisu popunjena šest mjeseci od preuzimanja dužnosti.