OTVORENA BIRALIŠTA

Clinton i Trump u predizbornoj bitki za New York

19.04.2016 u 14:51

Bionic
Reading

Birači američke savezne države New York počeli su glasovati u utorak na važnim predizborima za predsjednika na kojima demokratkinja Hillary Clinton i republikanac Donald Trump nadaju učvrstiti prednost koja će im donijeti konačnu stranačku dominaciju za utrku u Bijelu kuću u studenome

Birališta su otvorena u 12 sati, a zatvaraju se u 3 sata noći s utorka na srijedu, po hrvatskom vremenu.

Pravo glasa ima 5,8 milijuna osoba upisanih kao demokrati u državi New York, te 2,8 milijuna njih upisano kao republikanci.

Predizbori u državi New York važni su jer mnogi u njima vide posljednju priliku demokrata Bernieja Sandersa da ugrozi Hillary Clinton i odličnu priliku da se Donald Trump vrati na pobjedničku stazu prema republikanskoj nominaciji.

Iako je senator iz Vermonta, Sanders je rođeni Njujorčanin. Hillary Clinton je, pak, osam godina predstavljala New York u Senatu pa oboje kandidata tu državu smatraju domaćim terenom.

Sudeći po anketama pred Sandersom je težak posao. Pošto Sanders, zagovornik političke revolucije i veliki protivnik Wall Streeta, zaostaje za Clinton u prosjeku 12 posto i po broju delegata, poraz u New Yorku vjerojatno bi ga izbacio iz utrke.

Od država koje još nisu održale predizbore, New York poslije Kalifornije nosi najviše delegata. S novim porazom Sandersu bi razlika mogla postati nepremostiva, a Clinton bi pobjeda osigurala mirnu plovidbu prema nacionalnoj konvenciji u srpnju. Ona već ima 1700 delegata od potrebnih 2383.

Na republikanskoj strani čini se da je pobjeda Donalda Trumpa u New Yorku sigurna. Po anketama ima 52 posto glasova, ispred guvernera Ohia Johna Kasicha s 23 posto i tekaškog senatora Teda Cruza s 18 posto.

Trump je u nedelju bio na donatorskom skupu na Staten Islandu, najkozervativnijem dijelu New Yorka i tada je rekao "Iskreno, ankete su jako dobre i želim se fokusirati na područja u kojima me poznaju, ali ne toliko dobro".

Nakon što ga je Cruz pobijedio u Wisconsinu i Wyomingu, Trumpu treba uvjerljiva pobjeda da vrati zamah u kampanji. On osobno nije zabrinut i tvrdi da će osvojiti najviše delagata za republikansku konvenciju iako je optužio vrh stranke da ga želi blokirati. Usput sanja bitku s Clinton u studenome. Već joj je smislio novi nadimak, "korumpirana Hillary".