BOLNA KRŠĆANSKA STVARNOST

Clinton: Europa strahovala od muslimanske BiH

02.11.2009 u 21:29

Bionic
Reading

Bosna i Hercegovina u proteklom je ratu ostala bez prave pomoći zbog straha Europe od stvaranja muslimanske države na njezinu tlu, izjavio je navodno u privatnom razgovoru bivši američki predsjednik Bill Clinton, objavila je u ponedjeljak Federalna televizija BiH (FTV)

MOSTAR - Europa je strahovala od muslimanske države, riječi su Clintona iz privatnih razgovora što ih je povjesničar Taylor Branch objavio u knjizi "The Clinton Tapes" a čiji je dio sadržaja u ponedjeljak objavio FTV.

Clinton je tijekom svoga prvog mandata kao američki predsjednik tražio od europskih saveznika da se ukine embargo na oružje Bosni i Hercegovini, smatrajući da je embargo kažnjavao BiH kao najslabiju državu u regiji.

Clinton je za francuskog predsjednika Francoisa Mitterranda rekao da je bio "posebno bezobziran" kad je rekao da muslimanskoj državi nije mjesto u Europi.

Službeni London
, otkriva Branch, zastupao je mišljenje o "bolnoj stvarnosti kršćanske Europe". Nasuprot britanskim i francuskim stajalištima, bivši njemački kancelar Helmut Kohl tražio je poput Clintona ukidanje embarga na oružje.

Ključne europske države smatrale su da će dodatno naoružanje samo rasplamsati krvoproliće, dok su neslužbeno prigovarale kako bi nezavisna Bosna i Hercegovina bila "neprirodna" kao jedina muslimanska država u Europi.

U knjizi se, prenosi FTV, navodi i da su europski saveznici tijekom vremena svoje mirovne snage pretvorili u štit srpskim vojnim snagama za postupno komadanje Bosne i Hercegovine.