IZRAEL - PALESTINA

Clinton dovodi mir na Bliski istok

01.11.2009 u 07:17

Bionic
Reading

Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton tijekom posjeta Bliskom istoku u subotu pozvala je izraelske i palestinske čelnike da odmah nastave pregovore, čime je, izgleda, prihvatila odbijanje Izraela da prvo zaustavi izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj obali

Clinton se složila s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom na tiskovnoj konferenciji u Jeruzalemu da palestinski zahtjevi za potpunu obustavu gradnje židovskih naselja ne bi trebali biti preduvjet za pregovore.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je nakon susreta s Hillary Clinton ranije u subotu jasno rekao da se neće vratiti pregovaračkom stolu bez potpune obustave gradnje.

No Clinton i Netanyahu su, kasnije u Jeruzalemu, istaknuli da to ne prihvaćaju kao valjan razlog za odbijanje razgovora.

'Nikada to nije bilo preduvjet. Uvijek je to bilo pitanje unutar pregovora', rekla je Clinton prihvaćajući Netanyahuovu ocjenu da je Abasov zahtjev za obustavu gradnje prije nastavka pregovora bez presedana.

'Mi sada nastojimo pokrenuti pregovore', dodala je Clinton.

'Premijer će moći predstaviti prijedlog njegove vlade u vezi s tim što čine glede naselja koji će, ja mislim, kad bude u cijelosti predstavljen, biti ocijenjen kao ne samo bez presedana, nego i kao odgovor na mnoge izražene zabrinutosti', rekla je američka državna tajnica.

Hillary Clinton je doputovala na Bliski istok u sklopu napora američke administracije da se približe stajališta izraelske i palestinske strane kako bi se ponovno pokrenuli mirovni pregovori.

Administracija Baracka Obame već mjesecima ustraje u nastojanjima da obnovi mirovne pregovore Izraela i Palestinaca, šaljući svakih nekoliko tjedna mirovnog izaslanika Georgea Mitchella na Bliski istok, unatoč izostanku bilo kakvog ozbiljnijeg napretka.