DOZA OPTIMIZMA

Cjepivo koje razvija kineska vojska u suradnji s tvrtkom CanSio puno obećava

20.07.2020 u 18:18

Bionic
Reading

Cjepivo protiv covida-19 koje su razvili biotehnološka tvrtka CanSio i kineska vojska pokazalo se sigurnim i aktiviralo je imunološki sustav u većine ispitanika, objavili su stručnjaci u ponedjeljak

Cjepivo Ad5-nCOV jedno je od nekoliko koja obećavaju u dosadašnjim ispitivanjima na ljudima i ući će u završne faze studija, zajedno s projektima kompanija Moderna Inc, BioNTech SE i Inovio Pharmaceuticals Inc.

Iako tek treba utvrditi sprječava li CanSinovo cjepivo obolijevanje ljudi, dobilo je 'zeleno svjetlo' za upotrebu u kineskoj vojsci.

Dosadašnji rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Lancet čine to cjepivo ozbiljnim kandidatom za opsežnija ispitivanja, kažu autori studije.

Cjepivo koristi virus nazvan adenovirus, koji genetski materijal iz proteina koronavirusa prenosi u ljudsko tijelo, metoda kojom su se služili i stručnjaci s Oxforda i kompanije AstraZenece za svoje cjepivo.

Odgovor tako aktiviranog imunološkog sustava mogao bi biti blaži ako je cijepljena osoba već razvila imunitet na adenovirus iz prethodne infekcije, pojasnili su kineski stručnjaci.