REALNA PROCJENA

Cjepiva za Covid-19 ne očekujte prije prvih mjeseci 2021., poručuje WHO-ov stručnjak

22.07.2020 u 20:46

Bionic
Reading

Istraživači ostvaruju "dobar napredak" u razvoju cjepiva za covid-19 no prva cijepljenja se ne mogu očekivati prije prve polovice 2021. godine, rekao je stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije Mike Ryan u srijedu

WHO radi na tome da osigura pravednu distribuciju cjepiva no u međavremenu ključno je suzbiti širenje virusa, rekao je Mike Ryan koji vodi WHO-ove programe za izvanredna stanja, s obzirom da se u svijetu bilježe rekordni dnevni porasti broja novozaraženih.

"Ostvarujemo dobar napredak", rekao je Ryan dodavši da je nekoliko cjepiva u 3. fazi isptivanja te da do sada niti jedno nije pokazalo neuspjelim, u pogledu sigurnosti ili sposobnosti da potakne imunološki odgovor.

"Realno, prije prvog dijela iduće godine ljudi se neće cijepiti", rekao je na javnoj konferenciji putem društvenih mreža.

WHO radi na širenju pristupa potencijalnom cjepivu i pomaže u povećavanju kapaciteta proizvodnje, rekao je Ryan.

"Mora biti pošteni s time jer je to globalno dobro. Cjepiva za ovu pandmiju nisu za bogate, nisu za siromašne, ona su za sve", rekao je.

  • +6
cjepivo Izvor: Alamy / Alamy / Profimedia / Autor: Albert Yuralaits /

Cjepivo za covid-19 smatra se ključnim u suzbijanju pandemije te su vlade diljem svijeta potpisale sporazume s raznim farmaceutskim tvrtkama kako bi osigurale potrebne doze najnaprednijeg od više kandidata za cjepivo.

Pfizer Inc i njemačka biotehnološka tvrtka BioNTech SE će od američke vlade dobiti 1,95 milijardi dolara za proizvodnju i isporuku 100 milijuna doza njihovog cjepiva za covid-19.

Prema sporazumu, SAD će moći nabaviti dodatnih 500 milijuna doza, priopćeno je iz ministarstva zdravstva i ministarstva obrane, a Pfizer će isporučiti doze ukoliko dobije odobrenje Američke uprave za hranu i lijekove (FDA).

Ryan je također upozorio da treba biti oprezan s ponovnim otvaranjem škola dok se transmisija covida-19 u zajednici ne stavi pod nadzor. U Sjedinjenim Državama se intenzivirala rasprava o ponovnom otvaranju škola iako se pandemija razbuktala u desecima saveznih država.

"Moramo činiti sve što je moguće kako bi našu djecu vratili u škole, a najučinkovitiji način za to je da zaustavimo bolest u našim zajednicama", rekao je.