josip car

'Cjepiva bude optimizam, osobna odgovornost svakog pojedinca je vrlo bitna i njome će se virus manje širiti'

15.04.2021 u 20:36

Bionic
Reading

'Nemojmo dopustiti da ova kriza propadne. Ima jedna rečenica - svaka kriza je i prilika. Neka to bude poticaj na bolje i za inovacije', kaže prof.dr. Josip Car, direktor suradnog centra WHO-a za digitalno zdravlje i znanstvenu edukaciju te član Znanstvenog savjeta Vlade govoreći o mentalnom zdravlju svih dobnih skupina, a osobite djece u vrijeme dugotrajne pandemije zaraze koronavirusom

Prof.dr.Josip Car, direktor suradnog centra WHO-a za digitalno zdravlje i znanstvenu edukaciju te član Znanstvenog savjeta Vlade kazao je u HTV-om Dnevniku kako su danas na sastanku istaknuli neizvjesnost koliko će sama pandemija trajati, te koji će biti dugoročni razmjeri Covida-19.

Dodao je kako cjepiva bude optimizam, ali još uvijek se treba pridržavati epidemioloških mjera te je osobna odgovornost svakog pojedinca vrlo bitna i njome će se virus manje širiti.

Car  je rekao kako je Hrvatska uvela veliki broj epidemioloških mjera da suzbije širenje koronavirusa. Naglasio je kako mjere djeluju, ali prije svega je bitna sama odgovornost pojedinca hoće li se pridržavati tih mjera.

Direktor suradnog centra WHO-a za digitalno zdravlje i znanstvenu edukaciju istaknuo je kako se sada zna način na koji se virus širi, te svaki pojedinac može doprinijeti njegovom širenju odnosno njegovom suzbijanju.

Car je kazao kako se ne bi fokusirao na prognoze, ali da dnevni broj preminulih prati dnevni broj inficiranih.

'To je jedna jako snažna korelacija. Ako imamo visoki broj inficiranih, to se preljeva u broj hospitaliziranih odnosno i broja umrlih', dodao je.

Car je istaknuo kako je dnevni broj od tri tisuće zaraženih velik, te da svaki pojedinac mora biti odgovoran i ozbiljan, jer smo još uvijek daleko od pobjede nad pandemijom koronavirusa.

Prof. dr. sc. Josip Car rekao je da su sva cjepiva protiv Covida-19 nova, te da je potrebna i razumljiva velika opreznost i EMA-e, te ostalog europskog čelništva. Dodao je da je bitno da sve bude transparentno, jer samim time se stvara i povjerenje ljudi prema cjepivu odnosno cijepljenju. Dodao je kao je veliki uspjeh znanstvenika uopće za pronalazak cjepiva u tako kratkom vremenu.

Car je kazao kako svako cjepivo nosi svoje nuspojave i da je to pitanje samog balansa. Direktor suradnog centra WHO-a za digitalno zdravlje i znanstvenu edukaciju naglasio je da svaki virus mutira, te da će Covid-19 ostati vjerojatno još dugo vremena u populaciji.