karak naprijed, korak nazad

Cjelodnevna rasprava u Saboru; nema suglasja oko Zakona o pomorskom dobru

25.01.2023 u 22:34

Bionic
Reading

Ni nakon cjelodnevne rasprave, saborska pozicija i opozicija nisu u srijedu približile stajališta o prijedlogu Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, za prve je on korak naprijed, za druge korak natrag

Ovo nije korak naprijed, nego korak natrag za lokalno stanovništvo, ocijenila je Mirela Ahmetović (SDP) u raspravi koja počela u srijedu oko 11, a završila oko 22 sata.

Pritisak gospodarskog korištenja pomorskog dobra vidimo već duže vrijeme, naš oprez i upozorenja dolazili su s razlogom, kazala je Sandara Benčić (ZLB).

Upozorila je kako će način određivanja pomorskog dobra i ključne svrhe novog zakona odrediti pitanje korištenja tog dobra ne samo za nas, nego puno više za našu djecu.

Oporbu, koja tvrdi da će novi zakon otežati građanima pristup plažama i da više misli na gospodarski aspekt, nego na zaštitu pomorskog dobra, u tome nije uspio razuvjeriti ni resorni ministar, ni državni tajnik, a ni vladajuće kolege.

Nema privatizacije ni ograđivanja plaža, upravo suprotno - zabranjujemo ograđivanje, nema zabrane dolaska na plažu, poručivao je ministar mora Oleg Butković.

Bilaver: Nema prava vlasništva na pomorskom dobru

Nema mogućnosti da netko stekne pravo vlasništva na pomorskom dobru, pristup plaži se neće moći zapriječiti, bila ona pod koncesijom ili ne, dodaje državni tajnik Josip Bilaver.

Naglašava da Vlada želi zaštiti pomorsko dobro za buduće generacije, želi da se njime učinkovito i transparentno upravlja, uspostavi ravnoteža između zaštite i korištenja.

Vidljiv je smjer kojim ide ovaj zakon, a to je zaštita pomorskog dobra, naglašava i Marija Jelkovac (HDZ) zabrinuta što je oporba iščitala ono čega u zakonu nema.

„Ne treba vidjeti utvare i njima plašiti javnost“, poručila je kolegama.

Vladinu hrabrost da nakon dva desetljeća predloži novi zakon hvali i Jure Brkan (HDZ) koji je spočitnuo SDP-ovcima koji su istaknuli plakate s porukom „Ne kradite nam i plaže“.

Što vam to treba? upitao je SDP-ovce, podsjetivši ih da se 20 godina postupa po zakonu koji su oni donijeli 2003. godine.

Povucite zakon, doradite ga, ovo je ravno nacionalnoj izdaji, kazao je Miro Bulj (Most) koji kao i ostali 'mostovci' ističu da je zakon pun nepoznanica i da je njegova suština da će „domaći postati gosti, a gosti domaći“.

Dan podizanja svijesti o endometriozi, 1. ožujka

Uz puno razumijevanje, Sabor je u srijedu navečer raspravio i prijedlog saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb da se 1. ožujka proglasi "Danom podizanja svijesti o endometriozi u Hrvatskoj”.

U Hrvatskoj od te bolesti pati oko 90 tisuća žena, jedna je od značajnih uzroka neplodnosti, rekla je predsjednica Odbora Renata Sabljar Dračevac, držeći da bi se podizanjem svijesti o endometriozi povećala vjerojatnost pravodobne dijagnoze i liječenja.

Prijedlog Odbora dobio je pozitivno mišljenje hrvatske Vlade.