FIJASKO OKRUGLOG STOLA O HRT-U

'Civilne udruge su jad i bijeda'

05.07.2012 u 12:40

Bionic
Reading

'Civilne udruge su jad i bijeda i njihov nedolazak na okrugli stol u potpunosti im je derogirao ugled. Da je Zakon o HRT-u u obliku u kakvom ga sada predlaže SDP pokušao progurati HDZ, ovdje bi sada bilo tisuću ljudi, a ispred zgrade još deset tisuća', kazao je Paolo Sfeci iz Hrvatske glazbene unije na raspravi u Hrvatskom novinarskom društvu

Iako je okrugli stol u organizaciji Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) i zaklade Konrad Adenauer trebao biti rasprava, pretvorio se uglavnom u monolog predsjednika HHO-a Ivana Zvonimira Čička u koji su se sporadično uključili Sfeci, akademik Vladimir Paar i predsjednica Nadzornog odbora HRT-a Silvija Luks. Raspravi su nazočili, iako u njoj nisu sudjelovali, jer im Čičak nije dopustio, članovi HDZ-a i HSS-a, s HRT-a u publici se našao tek član Uprave Marko Ungarković

'Možda je skup prekasno organiziran, jer Zakon samo što nije donesen, ali nikad nije prekasno. Pozive smo uputili na vrijeme i oni koji su nam jučer potvrdili dolazak danas nisu došli. Poziv je stigao i u Ministarstvo kulture i na adrese brojnih udruga civilnog društva.

Ovdje nema ni predsjednika HND-a, a njegov tajnik sjedi u sobi pored ove', nastojao je lošu posjećenost opravdati Čičakdodavši da izmjene Zakona o HRT-u u obliku u kakvom će proći u Saboru nisu ništa doli posljednji čavao u lijes javnog RTV servisa.

Prema njegovu mišljenju, izmjene Zakona vraćaju nas na početak ovog stoljeća i tzv.Vujićev zakon.

'Spremni smo zbog jedne šnicle ubiti kravu', slikovito se izrazio Čičak, uz pojašnjenje da se sve radi kako bi na HRT došli 'naši'. Podsjetio je da je ovo jedanaesta izmjena, dopuna ili donošenje novog Zakona o HRT-u otkad je hrvatske države. Luks je navela da je Hrvatska zemlja koja je imala najviše izmjena zakona o javnom RTV servisu u Europi, što smatra nedopustivim.