anketa

Čitatelji tportala u tijesnoj borbi odlučili: Istospolnim parovima treba omogućiti udomljavanje djece

27.11.2018 u 13:27

Bionic
Reading

Na pitanje 'Treba li istospolnim parovima omogućiti udomljavanje djece?', koje smo vam jučer postavili, 52,6 posto čitatelja tportala koji su pristupili anketi odgovorilo je s 'da'

Anketi koju smo jučer aktivirali pristupilo je 3425 naših čitatelja.

Zamolili smo ih da daju svoje mišljenje o aktualnoj raspravi o dopuštanju udomljavanja djece i istospolnim parovima, što je i predmet sukoba u vladajućoj koaliciji. Naime, HDZ je u prijedlogu novog zakona o udomljavanju izostavio 'životno partnerstvo'.

HNS smatra da se i onima koji su sklopili takav oblik partnerstva treba omogućiti udomljavanje.

Ponudili smo vam odgovore 'da', 'ne' i 'ne znam'.

Tako je 52,6 posto onih koji su pristupili anketi odgovorilo kako treba dopustiti udomljavanje istospolnim parovima, njih 44,4 posto odgovorilo je kako to ne bi trebalo dopustiti, a 3,1 posto ispitanika ne zna.

Zakon, koji je Vlada nedavno poslala u drugo čitanje u Sabor i koji je dobio podršku svih ministara, prošli tjedan skinut je s dnevnog reda Odbora za obitelj, mlade i sport. Razlog su bile zamjerke koje su dolazile iz HNS-a zbog toga što u 'udomiteljsku obitelj' nisu uključeni životni i neformalni životni partneri, odnosno istospolni parovi.

Nesuglasice će partneri morati riješiti razgovorom, ali HNS je već pripremio i amandmane koje će uputiti na zakon. Njima traže da se kao udomitelji uključe i životni i neformalni životni partneri, koje aktualni zakon diskriminira temeljem spolne orijentacije. U amandmanima ističu to da obiteljsku zajednicu ne čine samo bračni i izvanbračni drugovi, nego i životni i neformalni životni partneri.

Premijer Andrej Plenković danas je jasno dao do znanja da HNS-ov amandman neće prihvatiti, dok su iz HNS-a najavili da će u tom slučaju kod glasanja o zakonu biti suzdržani.