REZULTATI ANKETE

Čitatelji tportala odlučili: Trg maršala Tita treba se zvati...

27.06.2017 u 19:14

Bionic
Reading

Složi li se skupštinska većina, trg na kojem se nalazi Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu ubuduće će nositi ime Trg Republike Hrvatske. No da se pita čitatelje tportala, većina od njih 16.500, koliko ih je sudjelovalo u našoj anketi, željela bi da kontroverzni trg i dalje nosi Titovo ime

Iako se mjesecima odupirao, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić jučer je ipak popustio pritiscima Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića te HDZ-a i predložio izmjenu imena Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske.

No čitatelji tportala očito se ne slažu s tom idejom. U našoj anketi, u kojoj je glasalo 16.500 čitatelja, njih čak 55,8 posto želi da trg u čijem je središtu zgrada HNK i dalje nosi ime Trg maršala Tita.

Novopredloženo ime Trg Republike Hrvatske želi 39,2 posto čitatelja koji su glasali u tportalovoj anketi, dok je za njih pet posto svejedno koje ime će trg nositi.

Podsjetimo, vox populi koji je tportal testirao kroz anketu, prije samo koji dan htio je testirati i Bandić, i to kroz referendum. Smatrao je, na temelju istraživanja koje je proveo, da je javnost previše podijeljena te da za odluku treba pitati građane. 'Rekao sam poslije izbora da ću na prvu sjednicu Skupštine uputiti prijedlog o referendumu. Moram biti dosljedan i prije izbora i poslije. Ja ono što sam govorio prije izbora operativno provodim', govorio je prije samo nekoliko dana.

HDZ i Esih odbili referendum

  • +10
Inicijativa 'Krug za trg' već petnaestak godina organizira prosvjede koji okupe do tisuću-dvije ljudi Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl

No onda je realnost zakucala na vrata. Naime, upravo je o imenu trga ovisilo hoće li Bandić prikupiti većinu u zagrebačkoj skupštini. HDZ je jasno rekao da neće podržati referendum. Dapače, i sami su lani tražili izmjenu imena trga, no njihov prijedlog nije prošao skupštinske odbore. 'Možete li zamisliti kakva bi to bila kampanja koja bi se vodila za referendum i kakve bi to sukobe i podjele isprovociralo', rekao je prije neki dan HDZ-ov Mario Kapulica, za kojega Tito ne zaslužuje imati trg u središtu Zagreba jer je bio na čelu nedemokratskog, totalitarnog i zločinačkog režima.

U HDZ-u su bili skloni podržati prijedlog Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića da Skupština odmah izmijeni ime trga. 'Licemjerno je i nedopustivo da s pokušajem raspisivanja referenduma, pogotovo usred ljeta i na način koji omogućuje manipulacije i zloupotrebe, nastavlja vrijeđati hrvatski narod i demokratski duh njegova glavnog grada', poručili su Esih i Hasanbegović Bandiću u otvorenom pismu.

SDP prijeti da će vratiti Titov trg

  • +28
Prošloga tjedna održan je protuprosvjed 'Trg je naš' Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Za izmjenu imena nije bio SDP, čiji je Nenad Stazić jutros u Saboru poručio da bi to bio 'posljednji udar na najviši simbol antifašizma u Hrvatskoj'. Kazao je kako sljedbenici Ante Pavelića Titu ne mogu oprostiti što je pobijedio i podsjetio pritom na niz država u svijetu čije ulice i trgovi nose Titovo ime. 'Svi ga u svijetu cijene, nisu ulice nazvali po tiraninu, nego po heroju koji je Hrvatsku i hrvatski narod odveo na stranu pobjednika. Da nije rat završio kako je završio, Hrvatska bi bila na strani poraženih i pitanje je bi li imala pravo da se zove Hrvatska. Dvoje Pavelićevih sljedbenika sada ucjenjuju gradonačelnika. Promijenili ste ime Trgu žrtava fašizma pa smo ga vratili. I ovaj ćemo vratiti', kazao je Stazić.