STRANAČKE ROŠADE

Čistke u varaždinskom SDP-u i HDZ-u

17.01.2010 u 14:40

Bionic
Reading

Nakon što je SDP počistio svoje uglavnom zagrebačko članstvo, krenuo je obračun i u drugim županijskim organizacijama. Ništa drugačije nije ni u HDZ-u

Protiv Miroslava Korenike, dugogodišnjeg predsjednika SDP-a Varaždinske županije i saborskog zastupnika SDP-a u dva mandata, varaždinska Gradska organizacija SDP-a vodi disciplinski postupak čiji će krajnji ishod biti, po svemu sudeći, isključivanje iz stranke.

Izbori uzburkali varaždinski HDZ

Nije mirno ni u varaždinskom HDZ-u. Ne toliko zbog pokušaja povratka Sanadera, jer taj njegov potez nije naišao na otvorenu potporu u Varaždinskoj županiji, koliko zbog ishoda prvog kruga izbora za predsjednika RH. Naime, kandidat HDZ-a Andrija Hebrang u Varaždinskoj je županiji osvojio 8,3 posto glasova, što je tek oko jedan posto više glasova od nezavisnog kandidata Dragana Primorca, a gotovo dva posto manje od nezavisnog Nadana Vidoševića. Budući da su tim nezavisnim kandidatima pružali potporu neki od istaknutih članova HDZ-a, zbog toga će po svemu sudeći snositi i posljedice.


Do takvog zaključka može se doći nakon što se u petak navečer i subotu gotovo u tajnosti sastala Gradska organizacija varaždinskog SDP-a. Iako je sastancima prisustvovalo dvadesetak osoba, nitko od onih s kojima smo kontaktirali nije želio službeno potvrditi, ali ni opovrgnuti ishod koji znači kraj političke sudbine Korenike, barem u varaždinskom SDP-u čiji je bio predsjednik od 1990. pa do 2006, kada je vođenje Županijske organizacije preuzela Dubravka Biberdžić. Ni sam Korenika, koji prema stranačkom statutu ima mogućnost žalbe na prvostupanjsku odluku o isključivanju, zasada nije siguran u krajnji ishod disciplinskog postupka, jer u petak nije mogao biti prisutan završnom dijelu sastanka na kojem je donesena odluka o kojoj će biti naknadno pismeno izviješten. Međutim, upravo zbog tajnovitosti oko završetka disciplinskog postupka njegovi se dugogodišnji suradnici pribojavaju da mu je politička karijera u SDP-u zapravo već zapečaćena.

Drukčiji ishod od isključenja, uostalom, bio bi još veće iznenađenje s obzirom na to kako je došlo do disciplinskog postupka, a posebice na to tko ga je inicirao. Naime, dugogodišnji čelnik SDP-a nije se našao na dnevnom redu stranačkih kolega zbog potpore Milanu Bandiću, kako bi se u prvi mah pomislilo, jer takvo što nije primijećeno u javnosti tijekom predsjedničkih izbora. Umjesto tog razloga zbog kojeg ovih dana mnogi odlaze iz SDP-a svojevoljno ili odlukom tijela stranke, Korenikina krivnja navodno su sporni postupci u stranci i oko stranke, kao i odnos prema lokalnom stranačkom vodstvu. Na to su ukazali njegova nasljednica Biberdžić te Mario Habek, zastupnik SDP-a iz Varaždinske županije, u svojim prijavama koje su varaždinskom SDP-u podnijeli još prošlog ljeta, što navodno nije prvi put.

S obzirom na taj vremenski odmak, članovi SDP-a bliski Koreniki u prijavama zapravo vide želju da se iz stranke što prije ukloni bivši čelnik koji bi mogao ponovno zadobiti potporu članova tijekom unutarstranačkih izbora koji se nastavljaju nakon što su bili više mjeseci zaustavljeni zbog kampanje za predsjednika RH. Što je zapravo posrijedi, odnosno koji su točno razlozi vjerojatnog isključenja Korenike iz SDP-a, trebalo bi biti poznato narednih dana, kada će se o tome očitovati aktualno stranačko vodstvo.