JURICA SAVJETUJE

Čišćenje zuba ili kako natjerati mak na konac

19.05.2011 u 20:42

Bionic
Reading

Poklonjenom konju ne treba gledati u zube... Tako govori stara izreka. A što je s ljudima? Znamo da Ameri imaju blistave osmijehe, a da Britanci zabušavaju. Japanci su tradicionalno ukrivo, a kakvi smo mi po pitanju čišćenja zuba? Koristimo li konac ili to prepuštamo krojačicama? Vrijeme je da Jurica savjetuje kako okončati borbu koncem

Nedavno sam na jednoj od onih web stranica s popustima kupio bon za profesionalno čišćenje zuba. Ta cijela, nadajmo se, doista jeftina avantura uključuje pregled zuba, čišćenje kamenca, pjeskarenje, poliranje, savjetovanje… i tri točkice među kojima se zasigurno skrivaju još svakakve ljepote. No, kao i uvijek, pripreme za odlazak stomatologu (većina stomatologa ne voli da ih se zove zubarima, što u stvari i nisu, bar ne više) u mom slučaju izgledaju kao pripreme za ekspediciju.

Tu se ne radi o mentalnim pripremama jer se ne bojim otvoreno jecati poput male japanske curice (one iz horor filmova) dok mi striček doktor uz milozvučnu simfoniju bušilice ordinira po zubima. Jednostavno je, nisam u stanju otići na pregled ili neki veći zahvat ako mi zubalo nije cakum pakum. Naprosto volim slušati hvalospjeve na vlastiti račun. Zovite me Narcis. Zubi mi moraju biti poput svog onog rublja koje se tako blistavo bijeli na kraju reklama za deterdžente. U stvari, na trenutke sam sebi djelujem poput lika iz filma omiljenog mi Woodyja Allena koji će prije odlaska dugogodišnjem psihoterapeutu ići kod drugog da bi ovome prvome izgledao normalniji, tj. zdraviji i kao da godine liječenja imaju smisla. Jao, nadam se da mi ovaj članak neće pročitati moja dugogodišnja teta stomatologinja koju toliko volim...

Mali korak za čovjeka, velik za zubalo

Priznao bih - anonimno da mogu, ali ime mi već znate s početka teksta pa to odmah pada u vodu - da ne čistim zube koncem redovito. A trebalo bi svaki dan, odnosno prije spavanja. Razloga ima nekoliko, a najčešće se tu radi o lijenosti, pri čemu mogu biti ljut sam na sebe jer čišćenje zuba koncem traje koliko... Možda dvije minute? Koji su vaši razlozi, ili vi čistite zube koncem svaku večer?

Ako razumijemo što nam se sve može dogoditi ukoliko čišćenje koncem ne ubacimo u svakodnevnu rutinu, možda ćemo tada po završetku četkanja zuba napraviti mjesta i taj mali korak za čovječanstvo, ali velik za vlastito zubalo.

Naime, zubne naslage dijelimo na mekane – tzv. plak – te na tvrde – poznatije kao kamenac. Mekanim naslagama je potrebno samo 24 do 72 sata da se pretvore u čvrsti kamenac, a tada je jedini način da ih se riješimo posjet stomatološkoj ordinaciji. Upravo je zbog toga bitno primiti konac u ruke i baciti se na posao. Četkanje zubi, pa čak i ono električnim četkicama očisti cca 60 posto površine zuba, ostatak od čak 40 posto ostaje prljav! K tome, 350 različitih vrsta bakterija je nađeno na 1mm2 plaka, a neću vam ni govoriti koliko ih je bilo ukupno... Horor, ljudi, HOROR! Pa se vi sad cmoknite s nekim ili osmijehnite na ulici, a iz usta suvereno maše čitava nacija sićušnih stvorenja...

Nisu samo gingivitis i parodontitis te sukladno tome gubitak zuba najvažniji razlozi za svakodnevno temeljito čišćenje zuba. Brojne ozbiljne bolesti su direktno povezane s lošom higijenom zubne šupljine, srčane bolesti, moždani udar, problemi u trudnoći... Evo, samo ću te tri spomenuti, a ostale su podjednako opasne. No držimo se mi onog trivijalnog, želimo biti lijepi, sebi i drugima.

Ne bojte se krvi

Ako ste tek počeli čistiti zube koncem, normalno je da vam desni nešto malo krvare dok se ne naviknu, ali to može biti i znak da ili krivo koristite konac ili da već imate problema s bakterijama. Ipak, nipošto nemojte prestati s čišćenjem. Ako vam unutar tjedan dana od redovitog korištenja konca ne prestanu krvariti desni, trk stomatologu na pregled. Možda vam samo treba dobro čišćenje u ordinaciji.

U razgovoru sa stomatolozima saznao sam da se pacijenti najčešće izgovaraju da nemaju vremena; da su im zubi pregusti/stisnuti; da imaju prevelike ruke i lošu koordinaciju; hrana im ne zapinje među zubima; ne znaju pravilo koristiti konac; imaju krunice/mostove pa im je praktički nemoguće čistiti koncem i na mnoge druge načine.

Ipak, izgovora nema. Svi bi morali čistiti zube koncem i sasvim je svejedno prije ili poslije (tu se vode polemike), glavno da ste očistili. Nekima će obični zubni konac biti super, nekima je bolji onaj obložen voskom. Treći će zavoljeti moderne plosnate trakice koje su zamijenile okrugli konac, a oni s krunicama i gustim zubima neka koriste tuševe za interdentalno čišćenje. Čačkalice su samo prva pomoć, i to dok vam konac nije pri ruci – koristite ih vrlo oprezno!

Koju god metodu izabrali, svakako prije upotrebe konca operite ruke jer ne želite bakterije s ruku u ustima i potom isperite usta vodom ili tekućinom za usta.  Donedavno sam mislio da znam čistiti zube koncem...

Kako koristiti zubni konac:

 

•  Omotajte oko srednjeg prsta svake ruke konac dužine cca 45-60 cm

•   Držite ga između palca i kažiprsta obje ruke

•   Pomoću palaca očistite gornje, a pomoću kažiprsta zube donje čeljusti

•   Nježno gurajte konac među zubima do zubnog mesa povlačeći konac naprijed-nazad

•   Kada ste došli do zubnog mesa, savijte konac u oblik slova C. Konac mora biti ispod desni

•   Potežite konac gore-dolje, nježnim pokretima, nekoliko puta i sa svake strane zuba

•   Pritisnite konac o zub dok čistite koncem

•   Nastojte koristiti svježi dio konca između svakog zuba. Upotrijebite još konca ako zatreba.