PREDSJEDNIK BORIS ŠPREM

Ćirin show na konstituiranju zagrebačke Skupštine

17.06.2009 u 13:22

Bionic
Reading

Konstituirajuća sjednica Skupštine Grada Zagreba protekla je u veselom tonu s obzirom na to da ju je vodio najstariji zastupnik Miroslav Ćiro Blažević

SDP-ovac Boris Šprem jednoglasno je danas na utemeljiteljskoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine izabran za predsjednika. Za potpredsjednike su izabrani Tatjana Holjevac (nezavisna lista Tatjane Holjevac), Morana Paliković-Gruden (HNS), Jasen Mesić (HDZ) i Josip Kregar (nezavisna lista Velimira Sriće), za tajnicu je izabrana Jadranka Blažević, a za njezina zamjenika Predrag Fleš.

Zahvalivši na izboru za predsjednika, Šprem je kazao da gradsku skupštinu vidi kao demokratsku ustanovu otvorenu građanima, kao mjesto razgovora i dogovora te donošenja odluka zasnovanih na Ustavu, zakonu i statutu, na dobrobit svih Zagrepčana. Istaknuo je da će se kao predsjednik skupštine zalagati da sva tijela i pojedinci u gradskoj skupštini djeluju na dobrobit grada i njegovih građana. 'Na nacionalnom planu zalagat ću se da se lokalnoj i regionalnoj samoupravi osigura veća autonomija u raspolaganju većim financijskim sredstvima', kazao je Šprem.Tijekom glasovanja za potpredsjednike Gradske skupštine predsjednik Kluba HSS-a i HSLS-a Darko Vuletić istaknuo je kako taj klub neće glasovati za kandidatkinju HNS-a Moranu Paliković-Gruden, ocijenivši da je HNS trojanski konj oporbe.

Ćiro je dosjetkama nasmijao i predsjednika Skupštine Šprema

Ozbiljni dio sjednice počeo je Ćirinim objašnjenjem zastupnicima da mu sve piše na papiru, no kada je otvorio raspravu o dnevnom redu, pitao je tajnicu Skupštine gdje je dnevni red. To je opet sve prisutne nasmijalo, a Ćiro je Bandiću rekao: 'Milane, nemoj se keserašit!'. Iako je ozbiljnim ocijenio posao gradskog zastupnika, kad su prisezali, Blažević je svojim pošalicama nasmijao i zastupnike i novinare. Tako je Zoranu Milanoviću (SDP) zahvalio na prisezi rekavši 'Hvala, Zoki', zastupnika SDP-a Marina Knezovića nazvao je 'Karin Knezović', a korpulentnim je proglasio Radimira Čačića (HNS). Izostanak HDZ-ova zastupnik Stjepana Fiolića koji je u tom trenutku nije nazočio prisezi (a poslije je prisegnuo) Blažević je komentirao riječima 'j... ga, kad treba prisegnuti, njega nema'.

Sjednici su uz ostale nazočili vladina izaslanica ministrica Marina Matulović-Dropulić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić sa svojim zamjenicima, rektor zagrebačkog Sveučilišta, predstavnici sudbene vlasti i drugi.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je, nakon konstituiranja i prisege zagrebačke Skupštine, da se nada da će kvalitetno surađivati s novoizabranom članovima Skupštine. 'Ja sam uvjeren da će svatko uložiti dio svojih pozitivnih emocija i ljubavi prema Zagrebu koji je nama sve. Svi ti ljudi i ja smo na istom tragu i uvjeren sam da ću surađivati sa svakim od 51 zastupnika.'

Bandić je također pohvalio način na koji je Ćiro Blažević vodio Skupštinu, rekavši da je to učinio na svoj 'poseban, Ćirin način', piše Večernji list.