KOŠTAJU VIŠE TISUĆA KUNA

Cipele iz Ludbrega traže bogataši od Tokija do New Yorka

Bionic
Reading

U malom podravskom mjestu Ludbregu svakodnevno se proizvede 200 pari skupocjenih cipela s potpisom vrhunskih modnih brendova Berluti i Louis Vuitton, koje se prodaju od Tokija do New Yorka

Dubravko Gotić i Lucio Celeghin, dugogodišnji eksperti na tržištu cipela, prije pet godina su osnovali tvrtku Led u Ludbregu, specijaliziranu za proizvodnju cipela, a posao s Louisom Vuittonom dobili su nakon stroge kontrole koja je trajala čak dvije godine, piše Slobodna Dalmacija.

'Dnevno proizvedemo 120 cipela za Berluti i 80 pari za Louis Vuitton', kazao je Slobodnoj vlasnik tvrtke Dubravko Gotić. Pojasnio je kako jedan radnik dnevno izradi tek četiri para gornjih dijelova cipela, koje se do kraja sklapaju u Italiji. U njihovoj branši kriza se ne osjeća. Štoviše, Gotić napominje kako su u krizno vrijeme povećali proizvodnju zbog Kineza i Rusa.

'Svaki naš klijent koji naručuje cipele izvan kolekcije ima kod nas izrađen kalup. Kralj Maroka jedne je godine naručio 200 pari cipela, no dok ih je probao, ustvrdio je da mu taj kalup više ne odgovara, pa smo morali raditi sve ispočetka. Ali platio je tih 200 pari cipela koje mu nisu odgovarale', napomenuo je Gotić.

'U prosjeku cipele Berluti koštaju od 2500 do 10.000 kuna. Najskuplja kolekcija koju smo radili bila je Indio Berluti, a jedan par ručno pletenih cipela koštao je oko 13.000 kuna', otkrio je Gotić.

Naime, Berluti i Louis Vuiton ne mogu se kupiti u Hrvatskoj zbog premalog broja ljudi koji si mogu priuštiti tako luksuzne cipele.