PODIJELJENI OTOK

Ciparski čelnici počet će s intenzivnim pregovorima

07.07.2011 u 21:02

Bionic
Reading

Predsjednik ciparskih Turaka Dervis Eroglu i predsjednik ciparskih Grka Demetris Christofias u četvrtak su se dogovorili da će početi s 'razdobljem intenzivnih pregovora' o budućnosti Cipra, odmah po povratku na taj podijeljeni otok, izvijestio je u četvrtak u Ženevi glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, nadajući se značajnom napretku u pregovorima do listopada

Ban je novinarima u Ženevi nakon jutrošnjeg sastanka rekao kako razgovore između Christofiasa i Eroglua ocjenjuje 'korisnima i produktivnima'. 'Čelnici obiju strana otoka pristali su početi s intenzivnim pregovorima o glavnim točkama, odmah po povratku na Cipar', rekao je glavni tajnik.

'Vjerujem da će oba čelnika do listopada biti u mogućnosti podnijeti izvješće o tomu da su postigli određene sporazume i dogovore o nekim temeljnim pitanjima', rekao je Ban dodavši kako će se idući sastanak održati u listopadu u New Yorku.

Cipar je podijeljen od 20. srpnja 1974. kada su Turci osvojili sjeverni dio otoka nakon vojnog udara grčkih nacionalista potpomognutih vojnim snagama Atene, nastojeći pripojiti zemlju Grčkoj. Republika Cipar međunarodno je priznata, a turski dio proglasio je neovisnost, a kao državu ga je priznala samo Turska.