BUKNULO SKLADIŠTE STRELJIVA

Cipar: 11 mrtvih u eksploziji u vojnoj bazi

11.07.2011 u 13:52

Bionic
Reading

Najmanje 11 osoba smrtno je stradalo u ponedjeljak u nizu snažnih eksplozija u glavnoj mornaričkoj bazi ciparske vojske u Zigiju, na jugu otoka, objavili su lokalni mediji

Eksplodiralo je skladište streljiva u bazi Evangelosa Florakisa u kojoj je bilo pohranjeno 98 brodskih kontejnera iranskog oružja za Siriju konfisciranih 2009. s broda Monchegorska koji je plovio pod ciparskom zastavom, objavio je državni radio,

Poginula su petorica vatrogasaca, četvorica vojnika ciparske nacionalne garde i dvojica mornara, objavila je službena agencija CNA, citirajući vojne izvore. Državna televizija govori o 12 mrtvih.

Po državnom radiju, radi o najgoroj vojnoj nesreći na Cipru u mirnodopsko vrijeme. Snaga eksplozije osjetila se kilometrima od Zigija, pitoresknog ciparskog kraja poznatog po maslinarstvu. Svjedoci govore o 'kiši metala' koja je padala uokolo.

U eksploziji je teško oštećena obližnja električna centrala Vasilikos, najveća na Cipru, što je izazvalo prekid u opskrbi strujom na jugu Cipra.

Eksplozija je čak uzrokovala štetu na tri kilometra udaljenom popularnom turističkom resortu, na kojem su razbijeni prozori, a na restoranu na plaži i izbijena vrata. 'Mjesto izgleda kao da ga je pogodila ogromna bomba', rekao je jedan očevidac.