SDP PROTIV BANDIĆA

'Cijene vrtića u Zagrebu neće se mijenjati'

18.04.2011 u 16:23

Bionic
Reading

Zagrebački SDP i njegovi koalicijski partneri poslali su u Gradsku skupštinu po hitnom postupku novu odluku o cijenama vrtića, po kojoj one ostaju na sadašnjoj razini i neće se mijenjati, jer je odluka koju je predložio gradonačelnik nepravedna i neprihvatljiva, kazali su zagrebački SDP-ovci Davor Bernardić, Mirando Mrsić i Gordan Maras

'Gradska skupština je nakon izglasavanja proračuna donijela odluku i zatražila od gradonačelnika da platne razrede primijeni na osnovi imovinskog cenzusa roditelja čija djeca pohađaju vrtiće. Trenutačno to nije moguće napraviti zato što OIB koji bi na nacionalnoj razini trebao omogućiti institucijama uvid u pravo imovinsko stanje građana nije u funkciji i Porezna uprava ne može dati podatke o stvarnom imovinskom stanju građana', rekao je predsjednik GO SDP-a Zagreb Davor Bernardić, napomenuvši kako je Vlada od 2007. imala dovoljno vremena uvesti i staviti u funkciju sustav OIB-a, ali je to očito propustila učiniti.

S obzirom na to da je gradonačelnik odbacio mogućnost dogovora i bilo kakvog mijenjanja spomenutog modela, vodstvo zagrebačkog SDP-a je najavilo da će Gradska skupština 20. travnja izglasati odluku kojom promjenu modela naplate vrtića stavlja izvan snage i zadržava na snazi trenutačni model naplate vrtića.

'Dohodovni cenzus za ovu djelatnost nije pogodan. Uvažavamo sve pozitivne dijelove gradonačelnikove odluke, kao što je bodovanje za upis u vrtiće, ali odluku o povišenju cijena vrtića stavit ćemo izvan snage', upozorio je potpredsjednik GO SDP-a Zagreb Mirando Mrsić te dodao kako je Grad o tome jednostrano donio odluku i samo je dostavio Skupštini, čime je gradonačelnik pokazao da vlada po principu 'demokracija - to sam ja', što nikako nije dobro za građane Zagreba.

'Odluka o novom načinu naplate vrtića je nepravedna jer OIB u Hrvatskoj nije zaživio i ne može se točno odrediti koliko će se njome prihoda ostvariti. Bandić ovakvim pristupom unosi nered u rad Skupštine i može se samo naslutiti da je u tihoj koaliciji s HDZ-om, kojem odgovara da u gradu vlada nered. SDP to neće dopustiti', kazao je Maras te spomenuo i mogućnost savjetodavnog referenduma na kojemu bi se i građane pitalo za mišljenje o tome koja je odluka pravednija.