GRADSKI ZASTUPNICI

'Cijene vrtića neće se mijenjati'

29.06.2011 u 14:07

Bionic
Reading

Cijene zagrebačkih vrtića neće se mijenjati jer gradonačelnik Milan Bandić nema pravne osnove za svoju odluku o poskupljenju ovisno o prihodima kućanstva, poručili su klubovi gradskih zastupnika SDP-a, HNS-a, HSU-a te Nezavisne liste Tatjane Holjevac i Nezavisne liste Josipa Kregara

Bandić je jučer poručio da od svoje odluke ne odustaje, ali od svoje odluke ne odustaje ni Gradska skupština, koja za razliku od Bandićeve ima pravnu osnovu, što su potvrdila i tri ministarstva: uprave, znanosti i obrazovanja

te financija. Na to su na današnjoj novinarskoj konferenciji u Gradskoj skupštini podsjetili Tatjana Holjevac i šef gradskih SDP-ovaca Davor Bernardić, poručivši roditeljima da ni gradonačelnik ni ravnatelji gradskih vrtića nemaju pravo prikupljati nikakvu drugu dokumentaciju osim dokaza o prebivalištu djeteta ukoliko se ne koriste olakšice.

Gradska je skupština u travnju odlučila da će se za jaslice plaćati 200, a za vrtiće 400 kuna, te poručujemo roditeljima da svoju djecu upisuju u predškolske ustanove kao i dosad, kazala je Holjevac.

Međutim, roditelji, koji bi do 1. srpnja, dakle prekosutra, trebali upisati svoju djecu u vrtiće, a i šira javnost, i dalje ne znaju što bi mislili zbog sapunice u gradskom pješčaniku koja traje već pola godine, otkad je počeo sukob oko cijene vrtića između Bandića, koji tvrdi jedno, i gradskih skupštinara, koji tvrde drugo, a tim će putem gotovo sigurno nastaviti.

Što ili tko će razriješiti taj gordijski čvor, na današnjoj konferenciji nije bilo rečeno, osim što je Bernardić nekoliko puta ponovio da bi, da je Hrvatska zemlja reda i prava, bilo sankcija za one koji krše zakone, ali umjesto toga imamo pravni kaos. Holjevac je opet samo ponovila da odluka Gradske skupštine za koju su glasali svi zastupnici i odluka predstavničkog tijela uz potvrdu triju ministarstava ima pravnu osnovu, a da je nema, i s obzirom na mišljenje ministarstava, odluka gradonačelnika kao izvršne vlasti.

Na konferenciji za novinare, doduše, nije bilo predstavnika klubova gradskih zastupnika HDZ-a, HSS-a, HSLS-a i Nezavisne liste Josipa Kregara kojima su, kako je rečeno, poslani pozivi, a Holjevac je podsjetila da su svi dignuli ruku za to da se cijene ne mijenjaju.

Ni pitanje što će biti ako Bandić ostvari svoju prijetnju da vrtićima neće dati subvencije ostanu li cijene iste, odgovora nije bilo osim što su se svi složili da takvo njegovo ponašanje ne bi bilo u redu.

Bandić pravda to nedostatkom novca za subvencije u proračunu, ali ta mu izlika ne stoji kad se usporede omjeri prema kojima bi roditelji morali financirati vrtić, smatra HNS-ov gradski zastupnik Ivica Radoš, koji Bandićevo ponašanje ocjenjuje demagoškim i politikantskim.

Jedan čovjek misli da je zbroj svih pojedinačnih inteligencija gradskih zastupnika manji od njegovog, a to je neprihvatljivo, podcjenjivački i ucjenjivački, zaključio je Bernardić, dodavši da će rebalansa gradskog proračuna ionako morati biti zbog, kako procjenjuje, manjka od 300 do 400 milijuna kuna. Stoga je pozvao Bandića da pošalje prijedlog Skupštini, ali i nadležne institucije, poput ministarstava, inspektorata, pa i Vlade, da reagiraju.