PREZASIĆENO TRŽIŠTE

Cijene nafte ispod 97 dolara, čeka se OPEC i grčki izbori

14.06.2012 u 16:41

Bionic
Reading

Cijene nafte kliznule su u četvrtak ispod razine od 97 dolara na međunarodnim tržištima budući da ulagači zaziru od većih kupovina pred današnji sastanak članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i nedjeljnih novih parlamentarnih izbora u Grčkoj

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu kliznula 19 centi, na 96,94 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po gotovo nepromijenjenoj cijeni od 82,79 dolara.

Trgovci očekuju smjernice o proizvodnoj politici članica OPEC-a jer mnogi smatraju da je tržište prezasićeno. Rezultati grčkih parlamentarnih izbora trebali bi pak razjasniti hoće li ta zemlja ostati u eurozoni.

Ako na izborima pobijede stranke koje se protive mjerama štednje iz međunarodnog paketa pomoći za Grčku, očekuje da će se povećati vjerojatnost da Grčka bude izbačena iz eurozone ili da sama odluči otići. To bi pak moglo pogoršati recesiju u ostalim ugroženim zemljama Europske unije, poput Španjolske i Italije, i utjecati na europske ključne trgovinske partnere, pogađajući potražnju za naftom.

Analitičari kažu da bi se stanje na tržištu moglo opisati kao očekivanje. 'Previše je razloga da se sada ništa ne čini', konstatirao je Ole Hansen iz Saxo Banka.

Na proteklom sastanku u prosincu OPEC se dogovorio da će proizvoditi 30 milijuna barela dnevno, ali nisu se pridržavali tog dogovora budući da je proizvodnja porasla na gotovo 32 milijuna barela dnevno, najvišu razinu u zadnje četiri godine, unatoč sankcijama protiv iranskog izvoza.

Najveći izvoznik Saudijska Arabija sada je pod pritiskom da smanji proizvodnju nafte jer zagovornici viših cijena strahuju da bi slabiji gospodarski rast mogao dodatno pritisnuti cijene, koje su samo od ožujka pale 30 dolara.

'Mislimo da s obzirom na gospodarsku situaciju, prije svega u Europi, postoji ozbiljna prijetnja da cijene drastično padnu pa je naš stav da treba braniti proizvodni plafon dogovoren u prosincu', izjavio je venecuelanski ministar nafte Rafael Ramirez uoči sastanka OPEC-a.

Saudijska Arabija priželjkuje cijene nafte od 100 dolara po barelu, što je razina za koju smatra da će dozvoliti ulaganja i da istodobno neće ugroziti gospodarski rast. Većina u OPEC-a želi pak da se brani minimalna cijena od 100 dolara po barelu.

Analitičari očekuju da će razina proizvodnje ostati nepromijenjena.

'Ako postignu dogovor o podidzanju proizvodnog plafona, to će negativno utjecati na cijene. Ako pak dogovore smanjenje proizvodnje, to će poduprijeti cijene ali to baš i nije vjerojatno, s obzirom na najnovije izjave', rekao je Carsten Fritsch iz frankfurtskog Commerzbanka.

Odvojeno je OPEC na svojim internetskim stranicama objavio da je cijena referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 95,56 dolara za barel, što znači da je bila 57 centi viša nego prethodnog radnog dana.