PROGNOZE ZA 2013.

Cijena zlata preko 2.000 dolara za uncu

12.04.2012 u 12:18

Bionic
Reading

Kako se kriza u eurozoni ponovno rasplamsava preko Španjolske, prognozira se da će zlato dosegnuti cijenu od 2.000 dolara za uncu ove godine, kako predviđa vodeća konzultantska tvrtka iz Velike Britanije. Rastu strahovi da bi četvrto po veličini gospodarstvo eurozone moglo pokrenuti novu lavinu ulaganja u 'sigurno utočište' - plemenite metale, stoji u godišnjem izvješću Thomson Reuters GFMS-a, a prenosi The Telegraph

Philip Klapwijk, globalni šef analitike metala u spomenutoj konzultantskoj tvrtki je rekao kako se još prošlog rujna moglo vidjeti kako raste cijena zlata; 5. rujna dosegnula je svoj rekord od 1.900,23 dolara za uncu.

'Očigledno je da raste prema 2.000 dolara. Taj će rekord dosegnuti ili krajem godine, ali je ipak vjerojatnije da će se to dogoditi u prvoj polovici iduće godine', dodao je Klapwijk.

Potražnja za zlatom uvijek jača čim se pogorša ekonomska situacija u Europi.

U kraćem roku GFMS misli kako bi rješenje krize u eurozoni moglo utjecati na cijenu zlata u SAD-u koja bi možda čak mogla pasti ispod 1.550 dolara u narednih nekoliko mjeseci. No vjerojatnije je da će strah od krize u eurozoni rast što će obrnuto utjecati na cijenu zlata.

U međuvremenu će postati jasno da će oporavak SAD-a koji je na klimavim nogama prisiliti Federalne rezerve na dodatnu novčanu stimulaciju, dok će rastuće sile poput Kine, Indije i Brazila morati olabaviti svoju monetarnu politiku, smatra GFMS

Sljedeća godina mogla bi biti ključna za tržište zlata, dodao je Klapwijk, ovisno o tome hoće li se riješiti stanje u Europi i ostvariti izgledi za normalizaciju monetarne politike.

Izvješće je utvrdilo da su ukupna ulaganja u zlato zapravo pala prošle godine, ako se gleda u tonaži. No u vrijednosnom smislu, neto ulaganja u zlato u svijetu porasla su za 15 posto, na rekordnu razinu preko 80 milijardi dolara.

Međutim, u smislu volumena, ulaganje u zlato je zapravo palo za 10 posto, na 1.605 tona.

Posljednja cijena zlata je iznosila 1.660 dolara za uncu u srijedu u Londonu.