šest milijuna kuna skuplji

Cijena za Spomenik domovini odletjela u nebo, pogledajte tko bi ga trebao graditi. Zvuči poznato?

06.11.2018 u 22:03

Bionic
Reading

Na javni natječaj za izgradnju Spomenika domovini u Zagrebu javila se tek jedna tvrtka – Tigra Milana Penave. Iako je procijenjeno kako bi spomenik mogao koštati 21,5 milijuna kuna bez PDV-a, građani bi ga mogli platiti 27,5 milijuna kuna, tj. 34,3 milijuna kuna s PDV-om, koliko je iznosila jedina ponuda

Na natječaj koji je raspisan krajem kolovoza stigla je tek jedna ponuda, i to tvrtke Tigra. Iako je procijenjena vrijednost spomenika bila 21,5 milijuna kuna bez PDV-a, Tigra je ponudila šest milijuna kuna višu cijenu – 27,5 milijuna kuna, što s PDV-om iznosi 34,3 milijuna kuna.

S obzirom na to da je javno otvaranje ponuda bilo danas, pitanje je hoće li Grad Zagreb pristati na gotovo trećinu višu cijenu od predviđene ili će postupak javne nabave ponoviti u nadi da će se javiti jeftiniji izvođač radova.

Spomenik domovini niknut će na livadi između KD-a Vatroslav Lisinski i zgrade Gradske uprave po projektu arhitekta Nenada Fabijanića, a imat će Zid svjetlosti kao podsjetnik na Zid boli te svojevrstan oltar.

Prema Spomeniku domovini bit će okrenut i prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, čiji će kip biti postavljen preko puta.

Kako je riječ o tvrtki Bandićeva kuma, imenjaka Penave, koja redovito na natječajima dobiva unosne poslove u Zagrebu, pa i one kapitalne, poput izgradnje rotora ili pak sljemenske žičare, ne bi trebalo čuditi ako Grad Zagreb procijeni da je zadovoljavajuća njegova ponuda za Spomenik domovini.

  • +2
Pobjednički radovi - Spomenik domovini Izvor: Promo fotografije / Autor: Uha.hr

Osim što zagrebačkog gradonačelnika s Penavom veže kumstvo, tu je cijeli katalog poslova koje je Tigra ranije radila za Grad, a neki su predmetom istrage Uskoka, poput 'zlatnih WC-a', kućica ZET-a te sanacije Velikog potoka na zagrebačkom Črnomercu.

Kada je Bandić 2014. uhićen, istražitelji su među ostalim napravili pretres vile u Novom Vinodolskom u vlasništvu Tigre. Ova tvrtka postala je vlasnikom vile jer je obnavljala obližnju Vilu Rusticu u vlasništvu zagrebačkog ogranka Crvenog križa, a navodno su im prepisali manju zgradu na račun nenaplaćenih potraživanja. Na čelu zagrebačkog Crvenog križa sin je Milana Penave, Petar Penava.

  • +115
Sva lica Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Luka Stanzl/PIXSELL