precijenjeni radovi

Cijena izmjene vodokotlića i školjki u 'zlatnom' zagrebačkom WC-u veća je od dnevnica top PR stručnjaka

30.04.2019 u 18:37

Bionic
Reading

Zagrepčani su obnovu još jednog WC-a skupo platili: 287.312 kuna s PDV-om za 3,86 kvadrata, odnosno 10.059 tisuća eura po četvornome metru. Zrinjevac je za vodoinstalaterske poslove, primjerice, zaračunao satnicu veću nego što ju je imao Alex Braun kada je peglao imidž Zorana Milanovića

Prije deset godina zagrebački 'zlatni WC-i' bili su na okretištima tramvaja u Dubecu u Dubravi. Za 18 kvadrata zahoda na dvama okretištima Zagrepčani su izdvojili 210 tisuća eura, odnosno 11.600 eura po četvornom metru.

Kako je tada objašnjavao Božidar Merlin, tadašnji zamjenik pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo, riječ je bila o suvremenom, samočistećem WC-u koji imao i niz drugih dodataka.

Bilo je to vrijeme kad je Bandić izjavio kako 'nisu toliko glupi da bi plaćali kvadrat zahoda toliko', da 'to nema nikakve veze s vezom', pa u svom stilu odmah naredio kontrolnom uredu da provjeri o čemu se radi, da bi koji dan kasnije ustvrdio kako zahodi nisu trebali biti 'sofisticirani', pa se, primjerice, kumica iz Čučerja ne može snaći u njima jer ne zna što to znači 'push'.

'Žao mi je da moje kumice iz Čučerja moraju završiti informatički tečaj da bi ušle u taj WC', rekao je tada Bandić.

Deset godina kasnije Zagreb je dobio novi 'zlatni' zahod. Ovaj put u sklopu dječjeg igrališta na Trgu kralja Petra Krešimira IV, i to za 10.059 eura po kvadratnom metru, odnosno ukupno 287.312 kuna. Za razliku od Dubeca i Dubrave, gdje se radilo o novim objektima od devet kvadrata, na Krešimircu je nužnik obnovljen i ima 3,86 kvadrata.

Bandić je ovaj put izjavio kako se 'šekretima' ne bavi i sve prebacio na Zrinjevac, čiji je direktor Igor Toljan nedostupan jer je na godišnjem. Tek je jedno priopćenje stiglo od njih s tvrdnjom 'kako radovi nisu započeli, nego su izvedeni samo interventni radovi na sanaciji kućice'. No, fotografije s terena su ih demantirale.

Kao što smo pisali, troškovnik je otkrio nevjerojatne cijene i obavljenih poslova pa je tako demontažu postojećih WC-a (dvije školjke i dva vodokotlića, op.a.) te nabavu novih i montažu Zrinjevac zaračunao 35.625 kuna s PDV-om. S obzirom na to da cijene ugrađene opreme ne prelaze 1400 kuna, ispada da je za ruke i tri sata posla, jer objektivno za demontažu, montažu i nabavu opreme ne treba više od tri sata, Zrinjevac naplatio 34.125 kuna, odnosno 11.375 kuna po satu. Takav posao na tržištu vodoinstalateri i s nešto skupljom opremom obave za 4500 kuna.

  • +2
WC na Krešimirovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

I teško se sjetiti tko bi mogao imati takvu satnicu. Top menadžeri, konzultanti, IT-jevci, neurokirurzi...? Teško je naći primjer za usporedbu jer nije riječ o komplementarnim zanimanjima.

Ali recimo da su Alexu Braunu, PR guruu, za peglanje imidža bivšeg šefa SDP-a Zorana Milanovića socijaldemokrati za 13 mjeseci posla platili 4,6 milijuna kuna, odnosno 11.794 kune dnevno. No, u taj trošak bio je uključen Braunov pomagač, kao i njihovi troškovi smještaja, prijevoza i prehrane.

Objava troškova savjetnika u Agrokoru pokazala je da je tvrtka Alvarez&Marsal za taj angažman naplatila 11,2 milijuna kuna. Po danu je to 1,6 milijuna kuna…