MINISTAR SE PREDOMISLIO

Cigarete neće poskupjeti za pet kuna

04.12.2008 u 12:26

Bionic
Reading

Cigarete od iduće godine neće poskupjeti za pet zdravstvenih kuna, kako je to bilo predviđeno prvotnim prijedlogom zdravstvene reforme, potvrđeno je u Ministarstvu zdravstva i socijalne skrbi

Umjesto uvođenja tzv. zdravstvenog doprinosa na duhan, u zdravstveni sustav će se od početka iduće godine iz Državnog proračuna preusmjeriti 32 posto trošarina od cigareta, što ukupno iznosi 1,2 milijardu kuna, koliko je Ministarstvo namjeravalo godišnje prikupiti od poskupljenja cigareta za pet kuna.

Ministarstvo se odlučilo na takvu odluku nakon dodatnih financijskih analiza i konzultacija, želeći spriječiti naglo poskupljanje cigareta te rast crnog tržišta.

Cigarete će, prema nekim kalkulacijama poskupjeti zbog prilagođavanja standardima EU. Tako bi od 1. siječnja mogle koštati jednu do tri kune više.

Još uvijek je otvoreno i pitanje uvođenja zdravstvenog doprinosa za umirovljenike, odnosno koji će biti granični iznos mirovine iznad koje će umirovljenici plaćati doprinos. Posljednjih dana se u medijima špekulira da bi doprinos od 2 ili 3 posto mogli plaćali umirovljenici s mirovinom iznad 5.200 kuna, dok bi za sve s nižim iznosom mirovine doprinos plaćala država. Prvi prijedlog je bio da doprinos plaćaju umirovljenici s mirovinom višom od 2.600 kuna.

Ministar Darko Milinović trebao bi o tome razgovarati s predstavnicima umirovljenika, no Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) odbacila je prije nekoliko dana mogućnost da podrži uvođenje bilo kakvog doprinosa na mirovine, osim na mirovine saborskih zastupnika i članova Vlade.

U Ministarstvu zdravstva ovih dana traju radionice sa socijalnim partnerima - predstavnicima sindikalnih središnjica, Hrvatske udruge poslodavaca i strukovnih udruga, na kojima se razmatraju tri zakonska prijedloga ključna za strukturalne promjene u sustavu. Riječ je o prijedlogu zakona o zdravstvenoj zaštiti, obveznom zdravstvenom osiguranju te dobrovoljnom osiguranju.