17, 5 TISUĆA KUNA

Čičak klevetao Laptala, kazna prava sitnica!

10.09.2010 u 14:40

Bionic
Reading

Ivan Zvonimir Čičak oklevetao je dubrovačkog kapetana Krstu Laptala te je dužan platiti kaznu nešto više od 17 i pol tisuća kuna

Ovu presudu u petak je donio Kazneni su u Zagrebu proglasivši Čička krivim zbog napisa u Jutarnjem listu iz listopada 2009. godine.

Čičak je tada u svojoj kolumni napisao kako je Laptalo oslobođen optužbe za šverc droge, jer se nagodio s grčkim tužiteljstvom. Čičak je spominjao kako se Laptalo na sudu došaptavao s tužiteljima.

'Čičak je osuđen, jer činjenice koje je iznio nisu točne', rekla je sutkinja Sanda Bramberger Ostojić i napomenula kako novinar ima pravo na novinarsku slobodu, ali da tekst ne može bazirati na neistinama.

Čičkova kolumna napisana je gotovo godinu dana nakon oslobađajuće presude Laptalu. 'On je mogao provjeriti što se događalo na suđenju. Iz zapisnika je jasno da tužitelji nisu odustali od tužbe već je Laptalo oslobođen na temelju dokaza', rekla je sutkinja.

Čičak je zbog klevete dužan platiti stotinu prosječnih dnevnih dohodaka, što je oko 17 i pol tisuća kuna. Kazna bi vjerojatno bila puno veća da se Čičak očitovao o visini svog dohotka. Bez tih podataka, sud je kaznu formirao prema prosječnoj hrvatskoj dnevnici.

Inače, na sudu se nisu pojavili ni Laptalo niti Čičak, koji je trenutačno na otoku Braču.