mrtve duše

Čičak: Bleiburg nije nikakvo fašističko okupljanje

25.04.2018 u 12:48

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak u srijedu je u Saboru predstavio svoju inicijativu o osnivanju međunarodne komisije koja bi utvrđivala istinu u Jasenovcu, dok je za komemoraciju za žrtve Križnog puta na Bleiburgu, koju u Austriji nazivaju najvećim neonacističkim skupom u Europi te je tamo sve više protivnika takvog skupa, rekao kako to nije nikakvo fašističko okupljanje

"Bleiburg nije nikakvo najveće fašističko okupljanje u Europi", poručio je Čičak te istaknuo kako na tu komemoraciju, kao i onu za žrtve Jasenovca, Vukovara i "svih jama", treba gledati kroz prizmu izvansudskih egzekucija te se i prema tim žrtvama treba odnositi s pijetetom.

"Osim Bleiburga, sveta hrvatska zemlja posvećena je krvlju nevinih hrvatskih žrtava. Sabor i dalje treba biti pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu. No, ako oni iz Bleiburga doista poštuju princip mrtvih duša, trebali bi se pojaviti u Jasenovcu i odati poštovanje ljudima u Jasenovcu, kao što bi se i antifašisti trebali pokloniti ljudima koji su stradali u Teznom i drugdje", rekao je.

Čičak, koji je bio izaslanik Predsjednice Republike na službenoj državnoj komemoraciji u Jasenovcu, obrazložio je svoju inicijativu, koju prihvaća i predsjednica, a po kojoj bi na čelu međunarodne komisije za utvrđivanje istine u ustaškom logoru u Jasenovcu bio predstavnik Memorijalnog centra za žrtve holokausta Yad Vashem, a kao članovi bili bi predstavnici Hrvatske, Srbije, Katoličke i Pravoslavne crkve te Svjetskog židovskog kongresa. Takvom komisijom, uvjeren je. konačno bi se stavila točka na rasprave o Jasenovcu, koje toliko opterećuju Hrvatsku i međusobne odnose.

Istina o Jasenovcu i broj ubijenih nikad se neće saznati na ovakav način - prepucavanjem

"Ognjen Kraus rekao je da se zna broj ubijenih i istina o Jasenovcu. Ne zna se! Nikada se ne zna i neće se ni znati na ovakav način, prepucavanjem. Uvijek treba tražiti. Ako je to tako kako kaže Kraus, onda će međunarodno povjerenstvo samo potvrditi", ističe Čičak.

"Mi kažemo da je službena brojka 83 tisuće stradalih, a Srbi kažu više stotina tisuća i čiji je onda broj relevantan", upitao je Čičak i dodao kako u Muzeju genocida u Beogradu govore o 50 tisuća stradalih u Jasenovcu, pa se ne zna koji je broj točan.

Ne smatra važnim to što je hrvatska Vlada službeno prihvatila broj od 83 tisuće ubijenih, nego problemom drži što u međunarodnoj percepciji broj stradalih "stalno služi za potkusurivanje". "Kako više ne bi bilo natezanja oko Jasenovca, idemo osnovati međunarodnu komisiju koja će reći 'evo, to je tako'", naglasio je.

  • +24
Komemoracija u Bleiburgu Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Premijer nema vremena za razgovor oko osnivanja komisije, vjerojatno zbog našeg privatnog sukoba

 Na novinarsku opasku da je 83 tisuće stradalih u Jasenovcu popisano imenom i prezimenom, Čičak kaže kako pouzdano zna da "tu ima ljudi koji su zalutali na te popise". Navodi i da već mjesecima traži razgovor s premijerom Andrejom Plenkovićem oko osnivanja međunarodnog povjerenstva, ali da "premijer nema vremena za to, vjerojatno zbog našeg privatnog sukoba". Nije htio reći što o tom izostanku razgovora misli predsjednica Grabar Kitarović.

 Apelirao je da se različita hrvatska i srbijanska pozicija oko broja stradalih u Jasenovcu pokuša spojiti, kako bi se vidjelo koja je točna. Kazao je da Srbija manipulira tim brojem te da im "nije dovoljno ni 500 ili 700 tisuća stradalih", dok se u HHO-u drži stava kako se taj broj ne zna te zato i traži osnivanje međunarodnog povjerenstva. "Treba se maknuti s te bolne točke jer ćemo se ovako prepucavati još sljedećih 50 godina", zaključio je.