GOLFERSKA BETONIZACIJA

Čičak: 'Bajs je glup ili korumpiran'

23.04.2010 u 11:12

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora Ivan Zvonimir Čičak dao je ultimatum Vladi od sedam dana za povlačenje Zakona o golfu inače će slučaj internacionalizirati i prijaviti europskoj komisiji kao dokaz korumpiranosti Vlade i države

Na konferenciji za medije Čičak je pojasnio kako je ZOG paravan za betonizaciju apartmanizaciju obale te da nigdje u svijetu prilikom gradnje golf terena nije ostavljeno da se na 25 posto prostora grade ugostiteljsko-turistički sadržaji.

Prvi čovjek HHO-a zapitao se zašto nijedno od 60 igrališta koja bi se trebala graditi nije u Slavoniji, Lici ili Zagrebu, već su sva na obali. Također je optužio ministra turizma Damira Bajsa da je u sinoćnjoj emisiji 'Otvoreno' lagao hrvatsku javnost. 'Jučer je ministar Bajs lagao u emisiji, on je lagao i rekao da je tim zakonom predviđeno samo pet posto za izgradnju pratećih objekata. Nije točno, u Zakonu piše 25 posto, dakle on je otvoreno lagao. Ja postavljam pitanje može li netko tko laže ili je glup ili je korumpiran kao što je ministar Bajs i dalje biti ministar. Ja mislim da ne može', zaključio je Čičak. Tu nije stao s optužbama, već je rekao da je iza projekta golf stajao bivši premijer Ivo Sanader, a dolazili su mu u HHO i Oppenheimer i Kuštrak iz Hrvatske udruge poslodavaca da bi ga uvjerili da ne ruši Zakon.

'Cijeli projekt Zakona o golfu stao je kada je pao Sanader za kojega mi odgovorno tvrdimo da je stajao iza projekta golf s vrlo jakim argumentima', nastavio je Ivan Zvonimir Čičak

Kod Zakona o golfu sporno je to što je predstavljen kao sport od posebnog državnog interesa pa je za izgradnju moguće stvarne vlasnike izvlastiti na temelju toga. 'Imate 100 hektara zemljišta koje postupkom izvlaštenja ili kupnjom od države dobijete po tri, pet ili deset eura, a to vam automatski nakon toga košta 100 eura, a kad napravite apartmane, izračunajte koliko to onda vrijedi, to je zapravo pljačka', objasnio je Čičak.

Budući da se radi o eksproprijaciji, to je stvar kojom se zadire u ustavna prava građana i on je morao biti izglasan sa 77 glasova, jer se radi o organskom zakonu, a budući da nisu imali toliko, predsjednik HHO-a smatra da je zakon neustavan zbog čega su uputili i zahtjev ustavnom sudu.

Uputili su i pismo premijerki Jadranki Kosor, a dobili su odgovor od njezina predstojnika Ureda u kojem on navodi da je zatražio očitovanje ministra Bajsa o njihovom pismu, jer se radi o ozbiljnim optužbama da se iza toga krije organizirani kriminal u vrijednosti od gotovo 40 milijardi eura.

Iz pisma koje smo uputili Jadranski Kosor uzeli smo jednu lokaciju za te golf terene u srednjoj Dalmaciji te smo izračunali da vrijednost igrališta 500 milijuna eura. 'Čovjek koji nosi taj projekt predvidio je na igralištu za golf napraviti hotel sa 700 ležajeva i 200 vila s bazenom pa sad vi izračunajte koliko je to lova', rekao je Čičak.

Na kraju je rekao da oni nisu protiv kapitalizma i izgradnje golf igrališta, ali na transparentan način. Osim o golfu Čičak je govorio i o komemoraciji u Jasenovcu te je zvižduke koji su tamo upućeni premijerki nazvao neprimjerenima te još jednim dokazom politizacije Jasenovca.