ZELENO SVJETLO PAKISTANA

CIA šalje forenzičare u Bin Ladenovo skrovište

27.05.2011 u 09:26

Bionic
Reading

Pakistan je pristao da američka Središnja obavještajna agencija (CIA) uputi forenzički tim da ispita kompleks u kojem se skrivao Osama bin Laden, dajući agenciji dozvolu za uporabu sofisticirane opreme u potrazi za materijalima Al Kaide koji bi mogli biti skriveni unutar zidova ili ukopani u okviru kompleksa u Abotabadu, izvijestio je u četvrtak The Washington Post u svom internetskom izdanju, pozivajući se na američke dužnosnike

Aranžman će omogućiti CIA-i da prvi puta uđe u kompleks koji je ranije proučavala samo iz daljine, pomoću satelita, bespilotnih letjelica i špijuna iz obližnje sigurne kuće koja je napuštena kada je Bin Laden ubijen, navodi list.

Američki dužnosnici rekli su kako se očekuje da će tim CIA-e stići u Abotabad za nekoliko dana, te da je cilj pokupiti stvari koje nisu odnijeli američki komandosi prilikom napada 2. svibnja ili pakistanske snage sigurnosti koje su osiguravale objekt u razdoblju nakon napada.

'Tim za napad bio je tamo samo 40 minuta', rekao je američki dužnosnik. Cilj je vratiti se na lokaciju i 'napraviti još jedan, temeljitiji pregled'. Dužnosnici su govorili pod uvjetom anonimnosti, jer se radi o obavještajnim pitanjima, napominje Post.

Zamjenik direktora CIA-e Michael Morell pregovarao je o pristupu kompleksu u Abotabadu tijekom posjeta Islamabadu prošloga tjedna, kada se sastao sa šefom glavne pakistanske obavještajne službe ISI (Inter-Services Intelligence), general bojnikom Ahmedom Shuja Pashom, rekli su dužnosnici.

U pristanku Pakistana vidi se ohrabrujući znak da su dvije špijunske službe spremne nastaviti suradnju, usprkos nezadovoljstva u Islamabadu zbog američke operacije u kojoj je likvidiran Bin Laden, kao i nizu novijih nesuglasica između CIA-e i pakistanskih kolega, ocjenjuje Post.

Pakistan je također pristao da CIA ispita materijale koji su pakistanske snage sigurnosti prikupile iz kompleksa u Abotabadu, rekli su dužnosnici. Agencija je isto tako zatražila da pakistanska špijunska agencija ISI pruži pomoć u analizi nekih zapisa koji su bili oduzeti u napadu i dostavljeni u sjedište CIA-e u Langleyu u sjevernoj Virginiji, kraj Washingtona.

Konkretno, američki dužnosnici, kazali su da CIA traži pomoć u dešifriranju referenci na imena pojedinaca i mjesta. Američki obavještajni dužnosnici opisali su zalihu materijala sakupljenog u Bin Ladenenovu kompleksu kao najveću obavještajnu zapljenu ikada zabilježenu, vezano uz Al Kaidu ili drugu terorističku skupinu. Materijali uključuju desetke računalnih uređaja za pohranu, kao i tisuće stranica papira.

CIA planira koristiti infracrvene kamere i druge uređaje sposobne za identifikaciju materijala ugrađenog iza zidova, unutar sefova ili u podzemlju. Pakistan je pristao na dogovor djelomice i stoga jer nema takve opreme, a pri probijanju dijelova strukture kompleksa tijekom pretrage mogli bi se uništiti svi materijali skriveni unutar građevine.