iskrivljena stvarnost

CIA: Peking zapravo nema prave podatke o razmjerima epidemije koronavirusa, a vjerojatno ih nikada nećemo ni znati

04.04.2020 u 16:45

Bionic
Reading

Prema najnovijem izvješću CIA-e, Peking ne raspolaže pravim podacima o razornim učincima pandemije koronavirusa u Kini, ne nudi ih, niti je svjestan razmjera katastrofe koju je zaraza prouzročila u zemlji, pišu američki mediji, pozivajući se na nova izvješća CIA-e

Prema tom izvješću, kako piše Jutarnji list, zbog tih nepouzdanih i nepotpunih podataka druge zemlje suočene s koronom ne mogu na iskustvu Kine temeljiti strategiju borbe s pandemijom ni raditi predviđanja o njezinu kretanju iako su mnogi u Europi i SAD-u nastojali dati prognoze oslanjajući se na to iskustvo i dostupne podatke.

I predstavnik Bijele kuće Robert O'Brien kaže da se kineskim podacima ne može vjerovati te da je zatraženo da se oni objave upravo zbog činjenice da se olakša borba s opakim virusom u drugim zemljama. U najnovijem izvješću CIA-e stoji i da Kina ne daje točne informacije ili da svjesno, a ponekad i nesvjesno, lažira podatke o uspješnosti i usporavanju širenja koronavirusa, a zbog dosadašnjeg skrivanja pravih podataka u izvješću se iznosi sumnja i u podatke o smirivanju zaraze.

Kina, navodi CIA, nije dala (ili nema) podatke o slučajevima u kojima nije bilo simptoma bolesti ili o oboljelima s atipičnim simptomima, koji su također prenositelji zaraze. Prema podacima u SAD-u, 25 posto ljudi s takvim simptomima prenose virus.

CIA zaključuje da bi Kina trebala dati što konkretnije i točnije podatke kako bi i drugima pomogla u sprečavanju širenja zaraze, posebno zato što je SAD trenutno epicentar zaraze te je po broju zaraženih i umrlih izbio na vrh. No, kako piše New York Times pozivajući se na neimenovanog analitičara CIA-e, ni Kina možda nema cjelokupnu sliku onoga što se dogodilo jer su na početku epidemije mnogi zaraženi bili tretirani "po drugim" dijagnozama, a mnogim umrlima u smrtovnicama nije upisivana korona kao uzrok smrti, nego im se zabilježila bolest od koje su prije bolovali.

  • +12
Wuhan nakon ublažavanja mjera Izvor: EPA / Autor: ROMAN PILIPEY

Osim toga, CIA navodi da su mnogi, pogotovo na početku epidemije, namjerno slali lažne i krive brojke o zaraženima, testiranima i umrlima kako bi izbjegli bijes Pekinga i optužbe da su neučinkoviti ili ne čine dovoljno u borbi s epidemijom. Naime, u strahu od uhićenja, smjena ili kritika, što se događalo, mnogi partijski i državni dužnosnici na terenu svjesno su umanjivali broj zaraženih i ublažavali kompletnu situaciju kako ne bi podnijeli konzekvence zbog neučinkovitosti i slabog rada.

Stoga CIA smatra da Kina niti ne raspolaže potpunom informacijom, a moguće je da nikada nećemo saznati prave brojke i razmjere pandemije. Neki analitičari CIA-e smatraju da je u Wuhanu najmanje dvostruko više umrlih, ali i zaraženih od prezentirane statistike.

New York Times piše da je CIA već početkom veljače bila skeptična prema izvješćima iz Kine, ali je tek prošlog tjedna američki predsjednik Donald Trump ozbiljnije pristupio CIA-inim analizama onoga što se događa u Kini.