VLASTI OPOVRGAVAJU

CIA mučila teroriste u zatvoru u Bukureštu?

08.12.2011 u 23:20

Bionic
Reading

Američka obavještajna agencija CIA služila se do 2006. tajnim zatvorom u Rumunjskoj gdje je mučila osumnjičene za suradnju s Al Kaidom, kaže se u dokumentu objavljenom u četvrtak u njemačkim medijima

Zgrada u stambenoj četvrti Bukurešta, u kojoj je CIA držala zatvorenike, koristi se kao Nacionalni ured za povjerljive informacije poznatiji kao ORNISS koji služi za pohranjivanje povjerljivih informacija NATO-a i Europske unije.

Dick Marty, autor izvještaja iz 2007., u kojem je otkrio postojanje takva zatvora, izrazio je u četvrtak zadovoljstvo što su novim podacima potvrđene njegove tvrdnje.

Taj švicarski političar i pravnik, nekadašnji izvjestitelj Parlamentarne skupštine Vijeća Europe usput je izrazio i žaljenje 'što to nisu objavile političke ili sudske vlasti (...) nego tisak. Dosad (o tome) u Rumunjskoj nije provedena ozbiljna istraga', kaže se u njegovu priopćenju.

Na pitanje agencije AFP rumunjske su vlasti ponovno opovrgnule da u Bukureštu postoji takav zatvor. 'Kategorički odbacujemo nagađanja tiska po kojemu je u toj zgradi bio takav CIA-in zatvor', kaže se u službenu priopćenju ORNISS-a.