NEPOZVANI GOST

Chomsky usporedio Izrael sa staljinistima

17.05.2010 u 16:00

Bionic
Reading

Reagirajući na zabranu ulaska u Izrael, Noam Chomsky rekao je da je takvo nešto moguće samo u staljinističkim režimima

'Teško mi se sjetiti sličnog slučaja, u kojem je ulazak nekoj osobi zabranjen zato što ne predaje u Tel Avivu. Možda samo u staljinističkom režimu', rekao je profesor Chomsky za Haaretz.

Chomsky koje se povezuje s radikalnom ljevicom kako navodi Haaretz i sam je Židov i ugledni je profesor filozofije i lingviste na Massachusetts institute od technology. On je namjeravao ući u Izrael iz Jordana u namjeri da održi predavanja na Univerzitetu Bir Zeit kraj Rammallaha na Zapadnoj obali, posjetiti Bil'in i Hebron i sastati se s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom i drugom palestinskim aktivistima.

Detaljno je opisao situaciju na granici gdje mu je zabranjen ulazak u Izrael. 'Časnik me pitao zašto predajem samo na Bir Zeitu, a ne na izraelskom sveučilištu. Rekao sam da sam u Izraelu mnogo predavao', objasnio je Chomsky dodavši da je časnik čitao pitanja i tekst koji mu je bio unaprijed napisan, gdje je između ostalog navedeno: 'Izraelu se ne sviđa ono što vi govorite.'

'Nađite vladu u svijetu kojoj se sviđa', odgovorio je profesor. Na pitanje je li mu bio zabranjen ulazak u druge zemlje, on je odgovorio da mu se to desilo u Čehoslovačkoj nakon sovjetske invazije 1968. Chomsky je sada namjeravao održati predavanja na temu 'Amerika i svijet' i 'Amerika kod kuće'.

Na pitanje na granici hoće li govoriti o Izraelu, objasnio je da će, budući da govori o politici SAD-a, komentirati i Izrael i izraelsku politiku.

Tada ga je časnik pitao je li razgovarao s vođom libanonskog Hezbollaha Hassanom Nasrallahom, na što je odgovorio potvrdno, precizirajući da je bio u Libanonu prije rata između izraelske vojske i Hezbollaha 2006. i da je razgovarao s mnogim političarima. Na pitanje zašto nema izraelsku putovnicu, odgovorio je da je američki građanin.

Za Haaretz je još rekao i da podržava stvaranje palestinske države, ali ne ono rešenje koje predlaže Izrael – 'djeliće zemlje koji će se zvati država'.

Ponašanje Izraela danas njega podsjeća, kako je istaknuo, na Južnu Afriku šezdesetih godina prošlog stoljeća, mada je rekao da slučaj nije sasvim isti kao aparthejd, već u nekom pogledu nije tako loš, a u drugom je čak i gori.

Chomsky je i ranije često govorio protiv izraelske okupacije palestinskih teritorija.