BIVŠI PREMIJER NA SUDU

Chirac 'zaboravom' pokušava izbjeći suđenje

05.09.2011 u 11:19

Bionic
Reading

Suđenje za korupciju bivšem francuskom predsjedniku Jacquesu Chiracu (78), koje je trebalo početi danas, vrlo vjerojatno će, javlja Telegraph, biti prekinuto prije nego što započne. Liječnici su mu, naime, dijagnosticirali anosognoziju, moždani poremećaj zbog kojeg pacijent 'zaboravlja da zaboravlja'

Jacquesu Chiracu se trebalo suditi za zloporabu položaja i ovlasti u vrijeme kada je bio gradonačelnik Pariza, prije nego što je, 1995. godine, sjeo u predsjedničku fotelju.

U svojoj 40-godišnjoj karijeri Chirac je povezivan s nizom korupcijskih slučajeva, ali nikada nije bio osuđivan. Čini se da će opet uspješno izbjeći pojavljivanje pred sudom zbog neurološkog vještačenja kojim se tvrdi da se Chirac nalazi u vrlo 'osjetljivom stanju zbog kojeg neće moći odgovoriti na pitanja o svojoj prošlosti'.

'Predsjednik Chirac sudu je dao do znanja da je voljan izdržati suđenje do kraja, ali njegove želje nisu u skladu s njegovim trenutačnim sposobnostima, s obzirom na to da nije u mogućnosti prisustvovati ročištima', objasnili su Chiracovi odvjetnici.

Uz to što zaboravlja da je zaboravio, nije svjestan svojih nesposobnosti, a u francuskim medijima prije nekoliko mjeseci pojavile su se spekulacije da boluje od Alzheimera. Chiracovi odvjetnici su sudu priložili medicinsko vještačenje o njegovu trenutnom zdravstvenom stanju, a sudac će danas odlučiti hoće li tražiti dodatno liječničko vještačenje, odgoditi suđenje ili odbaciti slučaj.