STAO U OBRANU MUČENJA

Cheney kritizira Obamu zbog istrage CIA-e

26.08.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Bivši američki potpredsjednik Dick Cheney u utorak je kritizirao administraciju predsjednika Baracka Obame zbog odluke da istraži sumnje o nehumanim postupcima istražitelja CIA-e pri ispitivanju osumnjičenih za terorizam.

Komentirajući jučerašnju objavu redigiranog izvješća glavnog inspektora CIA-e iz 2004., koje je bilo povod otvaranju istrage, Cheney je ustvrdio kako ti dokumenti podupiru njegovo mišljenje da su "pojačane" tehnike ispitivanja, primjenjene na osumnjičene za terorizam, spriječile napade i rezultirale ključnim informacijama o terorističkoj mreži Al Kaidi.

"Dokumenti objavljeni u ponedjeljak pokazuju da su pojedinci podvrgnuti pojačanim tehnikama ispitivanja osigurali glavninu obavještajnih informacija koje smo prikupili o Al Kaidi", naveo je Cheney u priopćenju.

"Ti su podaci spasili živote i spriječili terorističke napade", dodao je.

Bivši potpredsjednik već mjesecima poziva da se objave dokumenti o CIA-inom ispitivanju terorista, kako bi se vidjelo da su "pojačane" tehnike ispitivanja dale ploda nakon što se obično ispitivanje pokazalo neuspješnim.

Izvješće glavnog inspektora CIA-e iz 2004. pokazalo je da su istražitelji posezali za lažnim pogubljenjima, zastrašivanjem pištoljem i električnom bušilicom, fizičkom zlostavljanju, te prijetnjama ubojstvom djece i seksualnim zlostavljanjam članova obitelji, kako bi iznudili informacija od pripadnika Al Kaide.