PRIJATELJSKI POTEZ

Chavez kao posrednik s Gadafijem

01.03.2011 u 13:16

Bionic
Reading

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez predložio je međunarodno posredovanje kako bi se našlo mirno rješenje za ustanak protiv njegova prijatelja i političkog saveznika Muamera Gadafija

Južnoamerički socijalistički vođa rekao je u ponedjeljak da je već razgovarao o toj ideji s nekim članovima ALBA-e, bloka socijalističkih latinoameričkih država te s nekim drugim zemljama u Europi i Južnoj Americi.

'Nadam se da ćemo stvoriti povjerenstvo koje će otići u Libiju i razgovarati s vladom i s oporbenim čelnicima', rekao je u govoru što ga je televizija prenosila uživo. 'Želimo mirno rješenje. Podupiremo mir u arapskome svijetu i u cijelome svijetu.'

Bez drugih pojedinosti o predloženoj posredničkoj misiji, Chavez kaže da je bolje tražiti političko rješenje umjesto slati marince u Libiju: 'Bolje je poslati misiju dobre volje nego da se ubijanje nastavi.' Zajedno s ostalim ljevičarskim vladama Latinske Amerike, kubanskom i nikaragvanskom, i venecuelska vlast tvrdi da zapadne sile žele okupirati Libiju zbog njezina naftnog bogatstva.

Kao glasan kritičar američke dominacije u regiji, Chavez je od 1998, kad je došao na vlast u toj južnoameričkoj članici OPEC-a, šest puta posjetio Libiju i Gadafija obasuo darovima i hvalospjevima kao revolucionarnoga druga.

Gadafi je 2009. bio u Venezueli i Chavezu darovao beduinski šator, a od njega dobio repliku mača Simona Bolivara, južnoameričkoga borca za nezavisnost. Venezuelski predsjednik kaže da bi bilo licemjerno da se sada pridruži međunarodnoj osudi Gadafija.

'Danas svatko kaže da je Gadafi ubojica, pa i Chavez to sada mora reći? Nisam baš uvjeren', rekao je. 'Neću osuđivati izdaleka. Ne znam što se u Libiji događa, i to bi bilo kukavički, a on je dugo moj prijatelj... Nisam kukavica, nisam hirovit.'

Chavezovi protivnici kažu da njegove veze s Gadafijem i odbijanje osude nasilja nad protivnicima pokazuju koliko je autokratska narav venecuelskoga vođe slična Gadafijevoj, a oporbene novine objavljuju slike dvojice vođa s dosadašnjih susreta.