GLADIJATOR U CARACASU

Chavez i Ahmadinedžad u borbi protiv imperijalizma

26.11.2009 u 08:52

Bionic
Reading

Predsjednik Venezuele Hugo Chavez i njegov iranski kolega Mahmud Ahmadinedžad u srijedu su učvrstili i posebno istaknuli svoj antiimperijalistički savez tijekom posjeta Caracasu iranskoga čelnika

"Ti si pravi gladijator u borbi protiv imperijalizma", rekao je Chavez Ahmadinedžadu prije početka radnoga sastanka sa svojim iranskim gostom.

"Iranski i venezuelski narod stvorili su zajednički savez u borbi protiv 'nadmenosti' svjetskoga imperijalizma", odgovorio mu je iranski čelnik, kojemu je ovo četvrti službeni posjet Venezueli.

Dvije su zemlje ostvarile snažnu suradnju na različitim područjima, a Chavez je nekoliko puta javno branio iranski nuklearni program, koji zabrinjava Zapad.

U ponedjeljak i utorak Brazil i Bolivija izvijestili su kako podupiru pravo Teherana na razvoj nuklearne energije u mirnodopske svrhe, ako se pritom poštuju međunarodni sporazumi.

Chavez otkazao dolazak na summit o klimi u Amazonasu

Chavez neće sudjelovati na susretu na vrhu zemalja na području Amazone posvećenu borbi protiv klimatskog zatopljenja koji će se u četvrtak održati u Manausu, glavnom gradu brazilske države Amazonasa.

"Zamolio sam Nicolasa (Nicolas Maduro, ministar vanjskih poslova) da ode i kaže Luli (brazilski predsjednik) da neću moći doći. Nemam vremena", rekao je Chavez, odgovarajući na novinarsko pitanje.

"Imam puno posla u Caracasu. Palestinski predsjednik (Mahmud Abas) stiže sutra (četvrtak)", dodao je venezuelski predsjednik nakon susreta s iranskim kolegom Mahmudom Ahmadinedžadom.

Zadaća ovog regionalnog summita je pripremiti konferenciju UN-a o klimatskom zatopljenju koja će se od 7. do 18. prosinca održati u Kopenhagenu.

Kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe čija je zemlja u diplomatskoj krizi s Venezuelom, također je u srijedu otkazao dolazak u Manaus.

Odnosi dvoje susjeda su zahladnjeli otkako je Bogota potpisala vojni ugovor sa Sjedinjenim Državama kojim američkoj vojsci odobrava korištenje vojnih baza u Kolumbiji.

Zbog nedolaska su se ispričali i ekvatorski predsjednik Rafael Correa i bolivijski Evo Morales.