MUHAMED NA PARIŠKI

Charlie Hebdo rasprodan, traži se smrt Francuske i SAD-a

20.09.2012 u 14:24

Bionic
Reading

Dan nakon objave karikatura Muhameda u tjedniku Charlie Hebdo, Francuska i dalje strahuje od mogućih reperkusija muslimanskog svijeta. Tako je redakcija lista, koja je prošle godine i napadnuta, i dalje pod nadzorom specijalaca, a prema prvim izvještajima, u Teheranu pred francuskim konzulatom i u Kabulu okupilo se danas nekoliko stotina prosvjednika uzvikujući 'Smrt Francuskoj, smrt SAD-u'

Oglasila se i Bijela kuća, točnije glasnogovornik predsjednika Obame, Jay Carney, koji tvrdi da se ne dovodi u pitanje pravo na objavu karikatura, jer radi se o ustavnoj slobodi izražavanja, već odluka da ih se objavi.

Muslimanska braća iz Egipta su poručila da 'osuđuju francuske karikature koje obeščašćuju Proroka' te smatraju da predstavljaju 'uvredu čitavom narodu'.

Ministar turizma Maroka pak tvrdi da 'vjeruje u slobodu izražavanja, no da ona podrazumijeva i određenu odgovornost'. Stoga, te karikature treba 'ignorirati', jer 'raspravu ne mogu predvoditi ni producent filma ni karikaturist'.

Tuniska stranka na vlasti, navodno umjerena Enhada, nazvala je objavu 'agresijom', a Arapska liga odaslala poziv na mirnu reakciju pozvavši vjernike da sačuvaju trezvenost te da 'mirnim sredstvima' iskažu svoje neslaganje sa 'šokantnim i sramotnim crtežima'.

Organizacija islamske suradnje koja okuplja 57 država najavila je još jučer da će pojačati napore da službeno uvede blasfemiju u kaznena djela međunarodnog prava, iako se tome već redovito protive zapadne zemlje u ime slobode izražavanja.

U Francuskoj su podignute dvije tužbe protiv lista. Jednu je u Parizu podigla Sirijska udruga za slobodu zbog 'poticanja na mržnju', a drugu Udruga muslimana Meauxa i regije zbog 'klevete' i 'javne uvrede'. Pozivi na prosvjede u Francuskoj protiv kako karikatura tako i protiv filma 'Nedužnost muslimana', navodno se smiruju na društvenim mrežama. Smatra se da je tome uzrok jučerašnja izjava premijera Ayraulta koji je jasno da do znanja da će svi takvi prosvjedi biti zabranjeni.

Inače, prva naklada lista od 75.000 primjeraka u cijelosti je rasprodana, a u petak na kioske stiže nova naklada od 70.000 primjeraka. Iz redakcije uvjeravaju da nisu planirali medijsku senzaciju tih razmjera, da im islam ne predstavlja nikakvu opsesivnu temu, no da su im upravo tri naslovnice s temom islama donijele istovremeno i policijsku zaštitu i međunarodnu prisutnost.