ŠOKANTNI REZULTATI ISTRAŽIVANJA

Četvrtina zatvorenika zaražena hepatitisom

30.03.2009 u 08:32

Bionic
Reading

Zatvorska bolnica i Infektivna klinika 'Fran Mihaljević' provele su testiranje na polovici hrvatskih zatvorenika. Šokantni rezultati pokazali su kako je njih 26 posto, tj, više od četvrtine zaraženo virusom hepatitisa

Osim što je virusom zaraženo 26 posto zatvorenika, raširenost infekcije hepatitisa u zatvoru daleko je veća nego u općoj populaciji. Najteže je stanje među intravenoznim ovisnicima koji su, uz promiskuitetnu homoseksualnu populaciju, najrizičnija skupina i glavni prijenosnici bolesti.

Zaraženost hepatitisom među zatvorenicima čak je 50 puta veća nego u cjelokupnoj populaciji stanovništva. Prema najpesimističnijem scenariju, za deset godina iz hrvatskih zatvora izići će 30 tisuća zaraženih osoba. Zbog ovakvog stanja, problem zatvorenika s hepatitisom uvršten je u akcijski plan Deklaracije o virusnom hepatitisu koji uskoro ide u saborsku proceduru, kao jedan od prioriteta javno zdravstvene službe.

'Hrvatski zatvori su mjesto visoke koncentracije hepatitisa, ali upravo zbog toga imamo veliku priliku liječiti tu populaciju. Kad su na ulici, do zaraženih ovisnika je nemoguće doći. Ne žele se testirati, a kamoli liječiti. Međutim, dok su na odsluženju zatvorske kazne, imamo idealnu situaciju jer smo se približili najrizičnijoj skupini koja nam pozitivno odgovara na testiranje, cijepljenje i terapiju, jer većina želi napraviti nešto dobro za sebe. Imamo i doticaj s njihovim obiteljima i partnerima koji dolaze testirati se na kliniku', kaže za Slobodnu Dalmaciju infektolog iz zagrebačke klinike 'Fran Mihaljević' prof. dr. Vitomir Burek.

Preko zatvorske bolnice u Svetošimunskoj na terapiji pegiliranim interferonom trenutačno je njih 65, a uspješnost terapije je preko 90 posto. Osim što su potencijalna opasnost za zajednicu, nakon izlaska na slobodu, zaraženi zatvorenici šire hepatitis unutar zatvorskog sustava. Nakon ponovljenih testiranja pokazalo se kako se dio zatvorenika koji su ušli negativni i u međuvremenu nisu napuštali zatvor, zarazio dok su održavali kaznu.

'U zatvorima se dijeli šprica, dolazi do homoseksualnih odnosa, silovanja i sukoba kad dolazi do kontakta s tuđom krvlju. To nije specifičnost hrvatskih zatvora, ali je način na koji se hepatitis širi', kaže prof. Burek koji upozorava kako je cijena testiranja, educiranja i liječenja koja bi se trebala izdvojiti za zatvorenike zanemariva, uzmu li se obzir posljedice hepatitisa, od karcinoma do transplantacije jetre.